Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Stolpboerderij onder rieten stolpdak met pannen voet en spiegel en uitgebouwd zomerhuis onder pannen zadeldak met houten dakbeschot in Opperdoes

Zuiderpad 5
1674NK Opperdoes (gemeente Medemblik)

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw

Beschrijving van Stolpboerderij onder rieten stolpdak met pannen voet en spiegel en uitgebouwd zomerhuis onder pannen zadeldak met houten dakbeschot

19e eeuwse STOLPBOERDERIJ onder rieten stolpdak met pannen voet en spiegel en uitgebouwd zomerhuis onder pannen zadeldak met houten dakbeschot, aan de oostzijde. De oostgevel voorzien van een houten topgevel met hooiluiken, en schuifvensters met blinden, de zuidgevel deels voorzien van een houten wand en schuifvensters, tevens een uitgebouwde stenen kamer van oudere datum onder pannen zadeldak, de noordgevel voorzien van zesruitsschuifvensters en een deur met gietijzeren levensboom in bovenlicht. Inwendig in de stenen uitbouw een geheel betegelde kamer, met van mangaankleurige figuurtegels voorziene schouw en dito vensteromlijstingen en aan de zijden elk een voorstelling van een boerenlandschap en een vaas met bloemen; in de vertrekken nog diverse bedsteden. Kenmerkende Noord-Hollandse stolpboerderij met oorspronkelijke indeling en opmerkelijke details in het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)