Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Oostwoud

Kerkelijk Gebouw

Oosteinde 44
1678HT Oostwoud (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1753


Beschrijving van Hervormde Kerk

Hervormde Kerk. Een in 1753 opgetrokken, eenschepig gebouw met vijfzijdige sluiting, waaraan eind 19e eeuw een noordelijke, eveneens vijfzijdig gesloten uitbouw is toegevoegd. Memoriesteen in zuidoostgevel 1753. Preekstoel XVIId. Koperen doopbekkenarm met bekken XVII; koperen voorzangerslezenaar XVIII. Psalmbordje 1769. Tweeklaviers orgel, in 1874 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Inleiding In ambachtelijk-traditionele trant uitgevoerde CONSISTORIEKAMER, die een 19de-eeuwse uitbreiding vormt op de Nederlands hervormde kerk van Oostwoud. Deze consistoriekamer staat aan de oostzijde van het koor van deze éénbeukige kerk. Omschrijving Consistoriekamer gebouwd op rechthoekig noord-zuid georiënteerd grondplan. De consistoriekamer heeft één bouwlaag onder zadeldak met zwarte pan. Het muurwerk van de consistoriekamer is opgetrokken in rode baksteen, de geveltoppen hebben verticaal beschot met geschulpte onderrand. De kap heeft gladde windveren met topmakelaar aan de voorzijde en rechte gootlijsten. De symmetrische voorzijde heeft een centrale paneeldeur. De deur wordt bereikt via een eenvoudige trap in natuursteen. Aan weerszijden van de deur bevindt zich elk een zesruits schuifvenster, evenals het deurbovenlicht voorzien van afgeronde bovenhoeken. De rechterzijde heeft twee getoogde zesruits schuifvensters, de linkerzijde één getoogd zesruitsvenster. Waardering De consistoriekamer is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf voorbeeld van een 19de-eeuwse consistoriekamer. De consistoriekamer heeft ensemblewaarde in relatie tot de aangrenzende kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30667
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Oostwoud

Toren van de Hervormde Kerk

Oosteinde 44
Oostwoud (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv.Kerk. Dakruiter boven de westgevel. Klokkenstoel met klok van Hendricus Nieman, 1616, diam. 118,8 cm. Mechanisch torenuurwer..

Hervormde kerk

Hauwert 95
Hauwert (Gemeente Medemblik)
HERVORMDE KERK. Bijna geheel gecement gebouw, bestaande uit eenbeukig schip met rechtgesloten koor en twee lagere dwarspanden; de muren wor..

Toren der Hervormde kerk

Hauwert 95
Hauwert (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste XVI, de tweede XVII met in elke zijde twee korfbogige gedekte galmga..

Mariënhof: burgemeesterswoning

Midwouder Dorpsstraat 24
Midwoud (Gemeente Medemblik)
Inleiding De voormalige burgemeesterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex "Mariënhof", en uitgevoerd in eclectische trant met invl..

Mariënhof: koetshuis

Midwouder Dorpsstraat 24
Midwoud (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS bij villa Mariënhof bestaande uit één bouwlaag onder flauw hellend en rondom ov..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde Kerk in Oostwoud

Foto's (2)