Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Abbekerk

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 42
1657AC Abbekerk (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 16/17/18e eeuw


Beschrijving van Hervormde kerk

Hervormde Kerk. Eenbeukige kerk bestaande uit een schip, waarvan de muren eind XVI of begin XVI uit secundair gebruikt materiaal zijn opgetrokken en de kap in de 17e of 18e eeuw is vernieuwd, en uit een vijfzijdig gesloten even breed koor van twee traveeën, waarvan de kap origineel is, het tongewelf in 1756 vernieuwd werd en de kraagstenen in de sluiting het vermoeden wettigen, dat het koor een eindweegs in de 16e eeuw ontstaan is. Herenbank 1728, tochtportaal met renaissancistisch ornament, gedateerd 1838 (sic); drie kleine koperen kronen, XVII. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1865 gemaakt door H. Knipscheer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30655
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde Kerk Abbekerk
Hervormde kerk gezien vanuit het zuidoosten. Foto gemaakt in 1950, vlak na een restauratie.
Hervormde kerk gezien vanuit het zuidoosten. Foto gemaakt in 1950, vlak na een restauratie.
Plaats Abbekerk
Denominatie Nederlandse Hervormde Kerk
Coördinaten 52° 44′ NB, 5° 1′ OL
Gebouwd in 15e-eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30655
Detailkaart
Hervormde kerk (Abbekerk) (Noord-Holland)
Hervormde kerk (Abbekerk)
Lijst van rijksmonumenten in Abbekerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde Kerk in het Noord-Hollandse dorp Abbekerk is een rijksmonumentaal kerkgebouw. De kerk is geregistreerd onder nummer 30655, omdat de toren ooit behoorde tot de wereldlijke gemeente in plaats van de kerkelijke gemeente heeft de toren het nummer 30656. Wel zijn beide op 23 november 1971 ingeschreven in het monumentenregister.

Schip

De kerk is een beuk breed, het koor daarentegen is twee traveeën breed. Het dak van het schip is in de 17e of 18e eeuw vernieuwd, het dak van het koor is nog origineel. Het tongewelf werd in 1756 vernieuwd.

Exterieur

De muren van het schip zijn opgetrokken uit hergebruikte bakstenen.

Interieur

In de kerk is nog een herenbank aanwezig, deze stamt uit 1728. Het tochtportaal is op 1838 gedateerd en het bevat renaissancistische ornamenten. Er zijn in de kerk eveneens drie koperen kroonluchters aanwezig. Het aanwezige orgel is van Knipscheer

Toren

De toren bevat een gevelsteen met daarin het jaar 1656, de bakstenen spits is echter van latere datum. De balustrade daarentegen is wel weer origineel. In de derde geleding zijn aan alle vier de zijdes twee smalle rondbogige galmgaten aangebracht. De galmgaten zijn gesloten. Achter de galmgaten bevindt zich een klok van Claude Fremy, de klok is gedateerd op 1684 en heeft een diameter van 103 cm. Het mechanische uurwerk uit de 17e eeuw is niet langer in gebruik.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Abbekerk

Toren der Hervormde Kerk

Dorpsstraat 42
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren, die blijkens een gevelsteen uit 1656 dateert, gaat met twee slechts minimale versnijdingen op, vertoont in d..

Consistoriekamer bij de Nederlands Hervormde kerk

Dorpsstraat 40
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding CONSISTORIEKAMER, in eenvoudige ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De consistoriekamer, die ook onderdak bood aan een zondagssc..

Voormalig raadhuis (rechthuis van de stede Abbekerk)

Dorpsstraat 48
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Voormalig raadhuis (Regthuys der steede Abbekerk).

Stolpboerderij

Dorpsstraat 89
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Inleiding In streekt-eigen bouwtrant uitgevoerde STOLPBOERDERIJ van het afgeleide WestFriese type, gelegen aan de oostzijde van de Dorpsst..

Stolphoeve

Dorpsstraat 69
Abbekerk (Gemeente Medemblik)
Stolphoeve uit omstreeks 1800 onder met riet en pannen gedekt pyramidevormig dak. Rechts op de voorgevel een houten voorschot; links inrijde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)