Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Noordeloos

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 3 C
4225RG Noordeloos (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

NED. HERV. KERK. Eenbeukige, 15e eeuwse dorpskerk met westelijke toren, noorderdwarspand en vijfzijdig gesloten koor. De toren (onderstuk ca. 1300) en de zuidwand van het schip zijn sterk verbouwd in 1877, nadat de toren reeds in 1613 wijzigingen had ondergaan. Inwendig een houten tongewelf. Inventaris: preekstoel (1614) met een gotische voet, waaronder fragment van een hardstenen doopvont; herenbank (XVIIIb), tekstbord en grafbord (XVIII) in gesneden omlijstingen; gebodenbord (1607 ?); vier koperen kaarsenkronen (XVII); twee rouwborden (XVII ?); koperen voorzangerslezenaar (XVIII). In het koor een groot grafmonument voor Martinus van Barnevelt (1781) met marmeren middengedeelte, waarvoor dubbele zuilen, die een gebogen fronton met wapenschilden en buste dragen. Fijn gemetselde zijmuurtjes, waarin deuren met gebeeldhouwde opzetstukken in aan het Lod. XIV herinnerende vormen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30642
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Noordeloos

Gedeelte van oorspronkelijke boerderij onder rieten dak met boven het rechter deel van de voorgevel een puntgevel met vlechtingen en sierankers

Noordzijde 54
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Gedeelte van een schilderachtige oorspronkelijke boerderij onder rieten dak met boven het rechter deel van de voorgevel een puntgevel met vl..

Gedeelte van oorspronkelijke boerderij onder rieten dak met puntgevel met vlechtingen

Noordzijde 53
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Gedeelte van een schilderachtige oorspronkelijke boerderij onder rieten dak met puntgevel met vlechtingen. Vensters met zesruitsramen. Vormt..

Fraai geproportioneerd woonhuis van een boerderij van begane-grond met hoog, rieten zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen en met twee dakvens ..

Noordzijde 52
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Fraai geproportioneerd woonhuis van een boerderij (XIX A) van begane-grond met hoog, rieten zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen e..

Kleine boerderij met rieten zadeldak, aan de voorzijde afgewolfd boven de afgeknotte puntgevel. De stal, gedeeltelijk van hout, ligt onder een dak met ..

Noordzijde 58
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Kleine boerderij met rieten zadeldak, aan de voorzijde afgewolfd boven de afgeknotte puntgevel. De stal, gedeeltelijk van hout, ligt onder e..

Grote boerderij onder hoog, rieten zadeldak met aan de voorzijde een IJsselstenen puntgevel met vlechtingen en rode strekken boven de vensters

Botersloot 1
Noordeloos (Gemeente Giessenlanden)
Grote BOERDERIJ (midden XIX) onder hoog, rieten zadeldak met aan de voorzijde een IJsselstenen puntgevel met vlechtingen en rode strekken bo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)