Boerderij van het Brabantse langgeveltype onder met riet gedekt wolfdak in Ulvenhout AC

Cauwelaerseweg 5
4858RG Ulvenhout AC (gemeente Alphen Chaam)

Bouwjaar: laat 18e eeuw

Beschrijving van Boerderij van het Brabantse langgeveltype onder met riet gedekt wolfdak

Vermoedelijk laat 18e eeuwse, in schoon metselwerk opgetrokken boerderij van het Brabantse langgeveltype onder met riet gedekt wolfdak, waarvan de gevel van het woongedeelte aan de noordzijde iets inspringt; in het woongedeelte (T-)vensters met luiken, deur met gedeeld bovenlicht in noordgevel, zolderlicht in noord- en zuidgevel, twee ronde zolderlichten in oostgevel en kelderlicht in zuidgevel; in het schuurgedeelte met ten dele vernieuwde gevels getoogde 6-ruits, gietijzeren en betonnen stalramen en deeldeuren in de noordgevel. Ondanks enkele wijzigingen een vrij oud, fraai en goed voorbeeld van dit boerderijtype. Op het erf een volgens inscriptie op een der stijlen uit 1686 daterende, vier travee├źn lange, driebeukige Vlaamse schuur onder met riet gedekt schilddak en met wanden van geteerde, gepotdekselde delen; in de wanden langgerekt 3-, 4-, 6- en 10-ruits vensters. Vanwege ouderdom en gaafheid een bijzonder fraai voorbeeld van dit schuurtype. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)