Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel van St. Hubertus in Strijbeek

Kerkelijk Gebouw

Strijbeekseweg 59 A
4856AA Strijbeek (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e of 18e eeuw


Beschrijving van Kapel van St. Hubertus

Kapel van St. Hubertus. 17e of 18e eeuwse zaalgebouwtje met steunberen en klokkestoel boven de voorgevel. Klokkenstoel met klok van G. du Mery, 1756, diam. 25 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30502
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Hubertuskapel
Kapel van St- Hubertus 2012-09-09 16-43-13.jpg
Plaats Strijbeek
Gebouwd in 1872
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30502
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Hubertuskapel is een kapel die zich bevindt aan de Strijbeekseweg 59A te Strijbeek, op 100 meter afstand van de Belgisch-Nederlandse grens.

De voorganger van de huidige kapel werd gebouwd in 1518. Ze was betrekkelijk groot: 22 meter lang en 15 meter groot en deed dan ook dienst als kerkje, een zogenaamde kwartkerk. Omstreeks die tijd had de plaats 157 inwoners.

In 1872 werd de kapel te groot bevonden en ze werd afgebroken. De bakstenen ervan werden gebruikt om de huidige kapel te bouwen, naar een ontwerp van P.J. Soffers. In de voorgevel is een klokkenstoeltje ingebouwd, waarin een in 1756 gegoten klok hangt. Het interieur van het gebouwtje bevat een Maria-altaar en enkele glas-in-loodramen die episoden uit het leven van de Heilige Hubertus uitbeelden.

Externe linkMonumenten in de buurt van Kapel van St. Hubertus in Strijbeek

Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak tegen een puntgevel met rookkanaal in de as. Stal met getoogde ..

Galderseweg 13
Galder (Gemeente Alphen Chaam)
Boerderij uit 1836 van het Brabantse langgeveltype. Woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak tegen een puntgevel met rookkanaal in de as...

Boerderij van het Kempische langgeveltype, met kruiskozijnen; om het keldervenster een in wit geschilderd kruis als afweerteken. Twee Vlaamse schuren ..

Grazenseweg 3
Strijbeek (Gemeente Alphen Chaam)
Boerderij van het Kempische langgeveltype, met kruiskozijnen; om het keldervenster een in wit geschilderd kruis als afweerteken. Twee Vlaams..

Sint-Jacobskapel. Zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen

Sint Jacobsstraat 2
Galder (Gemeente Alphen Chaam)
Kapel van St. Jacob. 16e eeuws zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen..

Hondsdonk: boerderij met schuur

Chaamseweg 36
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 14 (Chaamseweg 36): BOERDERIJ MET SCHUUR Rode bakstenen boerderij op rechthoekige grondslag onder met rode pannen ge..

Hondsdonk: voormalige boswachterswoning

Chaamseweg 36
Ulvenhout AC (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel 15 (Chaamseweg 32): VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING Rode bakstenen voormalige boswachterswoning (thans boerderij), op r..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)