Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jacobskapel. Zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen in Galder

Kerkelijk Gebouw

Sint Jacobsstraat 2
4855AL Galder (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Sint-Jacobskapel. Zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen

Kapel van St. Jacob. 16e eeuws zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen. Klokkenstoel met klok van P. van den Ghein, 1553. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30500
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jacobskapel
Sint-Jacobskapel
Sint-Jacobskapel
Plaats Galder
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1468
Gewijd aan Jacobus de Meerdere
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren 23m hoog
Portaal:  Christendom

De Sint-Jacobskapel is een oude kapel in Galder in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gewijd aan de Heilige Jacobus de Meerdere.

Geschiedenis

De kapel werd gesticht in 1468 en fungeerde als kwartkerk. In 1517 werd de kapel uitgebreid en werd ook de toren gebouwd. Door de toren, met overhoekse steunberen en twee geledingen, oogt de kapel eerder als een klein dorpskerkje. Rond de kapel ontwikkelde zich het oorspronkelijke dorp, terwijl het huidige dorp iets ten zuiden daarvan ligt. Van 1648-1798, toen de kapel in Hervormde handen was, werd ze niettemin onderhouden. In 1824 werden de muren van het schip verlaagd om de kapel geschikt te maken als schooltje. In 1881 werd de kapel als school ongeschikt verklaard. In 1934 werd de kapel gerestaureerd onder leiding van Hendrik Willem Valk. In 1976 werd een Sint-Jacobsbeeld uit chamotte geplaatst van de hand van Harry Storms. In 1979 volgde opnieuw een restauratie. Regelmatig worden er nog Missen opgedragen.

De klok dateert van 1553 (met opschrift: Jhezus ben ick van Peter van den Ghein geghoten) en het gebouw is een zaalkerkje met verlaagd schip en koor. Het laatste heeft een veelhoekige sluiting.

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Jacobskapel. Zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen in Galder

Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak tegen een puntgevel met rookkanaal in de as. Stal met getoogde ..

Galderseweg 13
Galder (Gemeente Alphen Chaam)
Boerderij uit 1836 van het Brabantse langgeveltype. Woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak tegen een puntgevel met rookkanaal in de as...

De Drie Zwaantjes

Galderseweg 115
Galder (Gemeente Alphen Chaam)
Voormalige pachthoeve van het - na de brand van 27 november 1831 - in 1832 gesloopte Huis Daesdonck en gelegen aan het begin van de oprijlaa..

Hoeve van Daesdonck

Daesdonckseweg 3
Strijbeek (Gemeente Alphen Chaam)
Hoeve van Daesdonck. Boerderij uit de 18e eeuw behoord hebbende tot het kasteel Daesdonk dat in 1832 afgebrand is. Woongedeelte met puntgeve..

Voormalige stokerswoning behorende bij sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 93
Breda
Inleiding Voormalige STOKERSWONING behorend tot het complex Sanatorium de Klokkenberg. De woning is ontworpen door C.H. de Bever en C.M. va..

Park- en tuinaanleg sanatoriumcomplex De Klokkenberg

Galderseweg 81
Breda
Inleiding PARK- EN TUINAANLEG van complex Sanatorium De Klokkenberg, ontworpen door J.T.P. Bijhouwer. De stijl van het park is modern-zakel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)