Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJss

Kerkelijk Gebouw

Kerkgang 3
2912CL Nieuwerkerk aan den IJss (gemeente Zuidplas)
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 16e eeuw 1500 begin 16e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige laat-gotische dorpskerk uit de eerste helft van de 16e eeuw met driezijdige koorsluiting en houten tongewelf met trekbalken. Slanke toren, eerste helft 11e eeuw, met een versiering van spitsboognissen, waarin traceringen en een boogfries onder de ingesnoerde naaldspits. Kerk en toren gerestaureerd 1927-1928. Tot de inventaris behoren: een 17e eeuwse eikehouten preekstoel met koperen predikantslezenaar; een doophek, 17e eeuw, thans ten dele nog aanwezig in de consistoriekamer; een koperen voorzangerslezenaar bewaard in de consistoriekamer; twee 17e eeuwse banken met toogpanelen; een orgelkas, eerste helft 19e eeuw en drie koperen kaarsenkronen, 17e eeuw. In de consistoriekamer een marmeren Lodewijk XV-schouw met schilderstuk, voorstellend een gezicht op het dorp Nieuwerkerk in de 18e eeuw. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1770 gemaakt door P. van Assendelft voor de R.K.kerk te Vlaanderen. In 1852 uitgebreid met een Onderpositief door L. van den Brink. In 1891 is dit orgel overgeplaatst naar Nieuwerkerk. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 17de eeuw, diam. 108,7 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30450
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde Kerk
4
Recensie door: ()
Koorhek en lezenaar zijn verplaatsbaar en normaal in de kerk ipv in de consistoriekamer aanwezig. Schoorsteenstuk in consistoriekamer bevat naast dorpsgezicht ook allegorie met herder (=dominee), schout en de schapen!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJss

"Gele brug", ophaalbrug. Aan het einde van de Dorpsstraat een houten ophaalbrug, die de verbinding vormt met de Parallelweg-Zuid.

Dorpsstraat 55
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Ophaalbrug. In de kern van het einde van de Dorpsstraat een houten ophaalbrug, 19e eeuw, die de verbinding vormt met de Oosterringdijk. In b..

Villa "Buitenlust": villa

's-Gravenweg 182
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Omschrijving Uit 1884 daterende, eclectische VILLA met bel- etage, verdieping en mezzanino op in de kern vierkante plattegrond onder een af..

Villa "Buitenlust": toegangshek

's-Gravenweg 182
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Omschrijving Het geheel ijzeren TOEGANGSHEK bij villa Buitenlust uit 1884 bestaat uit twee vleugels tussen slanke colonelvormige pijlers, g..

Windlust

Kortenoord 3
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Inleiding Buitendijks tegen de IJsseldijk gelegen romp van de korenmolen genaamd Windlust, vermoedelijk gebouwd 2e helft 18e eeuw of 1e hel..

"Geertuida-hoeve" Boerderij, links onderkelders. Rieten wolfdak met schoorsteen, waarop een sierbekroning. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen. ..

1e Tochtweg 25
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
"Geertuida-hoeve" Boerderij, links onderkelders en gedateerd in een steen 1849. Rieten wolfdak met schoorsteen, waarop een sierbekroning. Ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde Kerk in Nieuwerkerk aan den IJss

Foto's (2)