Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenoven "De Olifant". Aan de Groenendijk tegenover Ouderkerk aan den IJssel in Nieuwerkerk aan den IJss

Nijverheid Industrie

Groenendijk 311
2911BB Nieuwerkerk aan den IJss (gemeente Zuidplas)
Zuid Holland

Bouwjaar: waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Steenoven "De Olifant". Aan de Groenendijk tegenover Ouderkerk aan den IJssel

Steenovens (Groot Hitland). Aan de Groenendijk tegenover Oudekerk aan den IJssel steenovens, waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30448
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Steenoven "De Olifant". Aan de Groenendijk tegenover Ouderkerk aan den IJssel
1
Recensie door: ()
Het gaat om één veldsteenoven in het buurtschap Ver-Hitland die onderdeel was van een steenplaats met in totaal drie ovens die rond 1754 tussen de polderboezems gesticht werd door Arij Lans van steenplaats ’t Slot/De Oude Plaats in Capelle voor zijn zoon Willem Lans. In 1785 komt de steenplaats met een dubbele veldsteenoven aan de dijk in handen van de zwager van Willem Lans' dochter Gerrit van Lange, waarna het in handen van zijn nazaten bleef. In 1869 bouwt François van Lange de derde a-typische oven (hij ligt niet aan de dijk) binnendijks erbij die in de volksmond de naam De Olifant krijgt. Na zijn overlijden in 1909 volgt zijn aangetrouwde neef Dirk Bloot hem op. Die stopt tijdens de crisis van WOI. Het ophogen van de dijk na de stormvloed van 1916 tot 4 meter boven NAP zal er een rol bij hebben gespeeld. De dubbele oven werd afgebroken, maar de Olifant bleef staan. In 1972 kreeg een nazaat van de Van Langes het terrein met de oven in handen: Sytse Sipkema. Hij gaf er een woonbestemming aan, getekend door architect Gunnar Daan. De Olifant & de dames Bloot schreef ik in 2014 over de opkomst en ondergang van de ijsselsteenindustrie met de oven in de hoofdrol omdat het gebied met opstallen rond de Olifant een herbestemming kreeg als publieksruimte met horeca en vergaderfaciliteiten.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenoven "De Olifant". Aan de Groenendijk tegenover Ouderkerk aan den IJssel in Nieuwerkerk aan den IJss

Dijkhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen met kelder en onderverdieping

IJsseldijk-West 35
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding In 1885 gaf de heer Capelle van Hogendijk de opdracht tot de bouw van een tegen de dijk aangebouwd WOONHUIS met het karakter van ..

Gaaf bewaard dwarshuis, onder zadeldak met dakkapel. Dubbele deur in omlijsting door pilasters met hoofdgestel. Vensters met luiken en zesruitsschuifr ..

IJsseldijk-West 15
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Gaaf bewaard dwarshuis, midden 19e eeuw, onder zadeldak met dakkapel. Dubbele deur in omlijsting door pilasters met hoofdgestel. Vensters me..

Hoeve "Het Meerkoetennest" met stal

Groenendijk 259
Nieuwerkerk aan den IJss (Gemeente Zuidplas)
Hoeve "Het Meerkoetennest". Boerderij met witgepleisterde puntgevel puntgevel en rechts uitgebouwde opkamer. Rieten wolfdaken. Deur met gesn..

Pand met eenvoudige puntgevel. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen

Dorpsstraat 34
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met eenvoudige puntgevel, midden 19e eeuw. Vensters met rode strekken zes- en vierruitsschuiframen.

Pand met ingezwenkte gevel, bekroond door een geprofileerde topdekplaat. Vensters met rode strekken in het Ysselstenen metselwerk. Aan de achterzijde ..

Dorpsstraat 25
Ouderkerk aan den IJssel (Gemeente Ouderkerk)
Pand met ingezwenkte gevel, bekroond door een geprofileerde topdekplaat, tweede kwart 19e eeuw. Vensters met rode strekken in het Ysselstene..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)