Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Vreeswijk in Nieuwegein

Militair Object

Verdedigingswerk Vreeswijk
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1672/1786/1787/1820/1852


Beschrijving van Fort Vreeswijk

Verdedigingswerk te Vreeswijk. Het wordt aan de westzijde begrensd door de Wierselaan, aan de zuidzijde door de Lekdijk. Van de te Vreeswijk bestaande versterkingen, door de Fransen in 1672 aangelegd en aangevuld in 1786 en 1787, is slechts het grote, in de keel open aardwerk, dwars op de Lekdijk gesitueerd, bewaard gebleven. Het is omstreeks 1820 omgewerkt tot een gesloten aardwerk en in 1852 verbeterd. Het fort heeft een onregelmatig travee. Aan de noord- en westzijde bevindt zich een hoge, brede wal met steile taluds. Het fort is omringd door een brede gracht. Aan de noordzijde zijn overblijfselen van de enveloppe kenbaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30434
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
WLANL - Aaron Adrianus Henricus Heesakkers - Oudheidskamer Vreeswijk.jpg

Fort Vreeswijk, ook wel Verdedigingswerk te Vreeswijk genoemd, is een verdedigingswerk aan de rivier de Lek bij Vreeswijk in de Nederlandse gemeente Nieuwegein. Het maakte onder meer deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

In het Rampjaar (1672) is door de Fransen rond deze locatie een schans aangelegd. In de 18e en 19e eeuw is het verdedigingswerk vervolgens diverse malen ver- of herbouwd.

Fort Vreeswijk is gewaardeerd als rijksmonument inclusief (onder meer) een fortwachterswoning en een artillerieloods. De Oudheidskamer Vreeswijk is er gevestigd. Naast de oudheidskamer is scouting Vreeswijk sinds 1980 gevestigd op deze locatie.

Externe link

Bronnen


Monumenten in de buurt van Fort Vreeswijk in Nieuwegein

Fort Vreeswijk, aardwerk

Bij Voorhavendijk/in de gracht
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 1 Het AARDWERK van het verdedigingswerk te Vreeswijk is in 1853 ontstaan door vergraving van de oudere, 17de-..

Fort Vreeswijk, fortwachterswoning

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 2 De aan de keelzijde op het fort gelegen FORTWACHTERSWONING is gebouwd tussen 1880 en 1900 en opgetrokken op..

Fort Vreeswijk, artillerieloods

Bij Voorhavendijk/op het aardwerk
Nieuwegein
Omschrijving complexonderdeel 3 De aan de zuidzijde van het fort, aan de keelzijde gelegen ARTILLERIELOODS is gebouwd tussen 1880 en 1900 e..

Rijkshulpschutsluis

Spuisluis Lekdijk
Nieuwegein
Rijkshulpschutsluis of Spuisluis, gebouwd in 1817, bestaande uit de volgende onderdelen: de Kolk heeft gemetselde bakstenen muren. Het zuide..

Balkenloods

Oude Sluis 12
Nieuwegein
19e eeuws schotbalkloods met gemetselde bakstenen voorgevel waarin links een kleine boogvormige poort, in het iets vooruitspringende midden ..

Kaart & Routeplanner