Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaartse of Oude Sluis in Nieuwegein

Weg En Waterwerk

Vaartse sluis bij de Lek
3430AA Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1821-1824
Architect: Jan Blanken


Beschrijving van Vaartse of Oude Sluis

De dubbele schutsluis, de Vaartse sluis, is in de jaren 1821-1824 naar ontwerp van Jan Blanken aangelegd, ter vervanging van een oudere, en bestaat uit de volgende onderdelen, gerekend vanaf de rivier de Lek: Sluiskolk met gemetselde bakstenen muren, met aan beide zijden brede, naar het water aflopende bakstenen treden. In de muren aan beide zijden zes in hardsteen gevatte maarringen. De kolk wordt aan de rivier- en de komzijde door verhoogde sluishoofden, bereikbaar door middel van hardstenen trappen. Beide hoofden zijn voorzien van een paar, naar de Lek gekeerde houten puntdeuren en van schotbalksponningen. De noordelijke deuren zijn voorzien van houten schuiven. Over het noordelijk (midden) sluishoofd een dubbele ophaalbrug. Aan de Lekzijde van de sluis gemetselde keermuren, waarin ingemetselde hardstenen wapensteen. Sluiskom, met gemetselde bakstenen muren, met aan beide zijden brede, naar het water aflopende bakstenen treden, als in de sluiskolk. In de murn aan beide zijden twaalf in hardsteen gevatte meerringen. In het noordelijk hoofd zijn de sluisdeuren niet meer aanwezig, wel de schotbalksponningen. Over het hoofd een dubbele houten ophaalbrug. Aan de waterkant langs kom en kolk een ijzeren balustrade. Aan de rivierzijde bij het bovenhoofd een houten schotbalkloods. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Sluis (Vreeswijk)
Deel van het sluiscomplex
Deel van het sluiscomplex
Algemene gegevens
Locatie Vreeswijk, gemeente Nieuwegein
Waterweg(en) Lek en Vaartsche Rijn
Bouw
Bouwperiode 1821 - 1824
Architectuur
Architect(en) Jan Blanken
Bijzonderheden rijksmonument
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Oude Sluis of Vaartse sluis is een dubbele schutsluis in het Nederlandse Vreeswijk, in vroegere tijden een belangrijke plaats in de binnenvaart. De sluis verbindt de rivier de Lek met de Vaartsche Rijn.

Tot 1821 bevonden zich vanuit de middeleeuwen op en rond deze locatie meerdere voorgangers. Tussen 1821 en 1824 is de huidige sluis aangelegd naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. De sluis is een rijksmonument evenals de nabijgelegen sluiswachterswoning en een of meer balkenloodsen. Ten westen ligt de Koninginnensluis die eind 19e eeuw is gebouwd om de Oude Sluis te ontlasten. Tussen de Oude Sluis met ten oosten ervan Fort Vreeswijk ligt ook nog de Rijkshulpschutsluis uit 1817.

Afbeeldingen

Zie ook

Bronnen


Monumenten in de buurt van Vaartse of Oude Sluis in Nieuwegein

Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend

Dorpsstraat 54
Nieuwegein
Pand met lijstgevel, terzijde in topgevels eindigend.

Sluiswachterswoning

Oude Sluis 13
Nieuwegein
Sluiswachterswoning uit de 1e helft van de 19e eeuw. Pand met verdieping onder zadeldak, drie vensterassen breed, boven rechter as een dakka..

Balkenloods

Oude Sluis 12
Nieuwegein
19e eeuws schotbalkloods met gemetselde bakstenen voorgevel waarin links een kleine boogvormige poort, in het iets vooruitspringende midden ..

Dorpskerk

Molenstraat 11
Nieuwegein
N.H. Kerk. Eenvoudig zaalgebouw met twee gedenkstenen i.v.m. stichting.

Fröbelschool

Dorpsstraat 57
Nieuwegein
Inleiding Aan de Dorpsstraat, bij de dijk gelegen PAROCHIEHUIS met CONCIERGEWONING en FRÖBELSCHOOL gebouwd in 1932 naar ontwerp van de arc..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)