Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Nicolaaskerk in Nieuwegein

Kerkelijk Gebouw

Utrechtsestraatweg 6
3438AK Nieuwegein
Utrecht

Bouwjaar: 1874-1875
Architect: Alfred Tepe


Beschrijving van St. Nicolaaskerk

St. Nicolaas, 1874-1875, A. Tepe. Driebeukige kruisbasiliek in de voor Tepe karakteristieke baksteengotiek, belangrijk vroeg werk van deze bouwmeester, geheel ontworpen en ingericht volgens de inzichten van het St. Bernulphusgilde en als zodanig gaaf bewaard. Steunbeerloze toren van drie verdiepingen, aan de zuidzijde begeleid door een veelhoekige traptoren en bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Inrichting door F. W. Mengelberg, Geuer, Schenk, Brom en de andere leden van het Bernulphusgilde. Laatgotisch orgelfront, afkomstig uit de v.m. Nieuwezijdskapel te Amsterdam. Nabij de kerk een door twee eenheden processiegangen omgeven kerkhof met in het midden een dodenlantaarn. Orgel uit 1879, gemaakt door Maarschalkerweerd. In de Kruisingtoren klok van Petit und Gebr. Edelbrock, 1887? diam. 34,1 cm. Mechanisch torenuurwerk Fa. A. Vos en Zonen te Nunen, 1888, elektrisch opgewonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30422
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaaskerk te Jutphaas
Overzicht van de zuidoostgevel - Nieuwegein - 20381741 - RCE.jpg
Plaats Jutphaas (Nieuwegein)
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1874-1875
Gewijd aan Nicolaas van Myra
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30422
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotisch
Interieur
Orgel Maarschalkerweerd (1879)
Interieur met orgel
Interieur met orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk is een rooms-katholieke parochiekerk in Jutphaas, gemeente Nieuwegein. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Het kerkgebouw aan de Utrechtsestraatweg werd ingewijd in 1875 door mgr. Schaepman. Het verving een ouder kerkgebouw aan het Overeind. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken samen met acht omliggende kerken deel uit van de Parochie van de Heilige Drie-eenheid.

Voorgeschiedenis

Vanaf 1688 werd er door de katholieken van Jutphaas gekerkt in de schuilkerk aan het Overeind. Door de groeiende bevolking was dit kerkje echter te klein geworden. De toegenomen godsdienstvrijheid in de negentiende eeuw maakte het mogelijk om in het dorp een forse en zichtbare kerk te bouwen.

Bouw van de huidige kerk

In 1873 werd een stuk grond aangekocht langs het kanaal voor de bouw van een nieuwe kerk. Pastoor Van Heukelum werd aangesteld als bouwpastoor. Hij gaf Alfred Tepe opdracht om een nieuwe kerk te ontwerpen. Op 11 mei 1874 werd de eerste steen gelegd door mgr. Schaepman, bisschop van Utrecht. Precies een jaar later werd de kerk ingewijd. Het gebouw is in een -voor die tijd- recordtempo gebouwd.

Interieur

Aan het interieur werd in de daarop volgende jaren gewerkt. Het werd ingericht door het St. Bernulphusgilde, dat in die tijd veel neogotische kerken inrichtte. Namen die hierbij horen -en die ook in de Nicolaaskerk hun bijdrage hebben geleverd- zijn de beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg, Edelsmidse Brom en orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Naast deze 19de-eeuwse kunst beschikt deze kerk ook over een aantal laatmiddeleeuwse stukken zoals het beeld van de heilige Rochus van Montpellier en het schilderij van de Noodhelpers. Bijzonder is ook het laatgotisch orgelfront, afkomstig uit de voormalige Heilige Stede te Amsterdam.

Externe linkMonumenten in de buurt van St. Nicolaaskerk in Nieuwegein

Francois Heytink Baesjou Stichting

Utrechtsestraatweg 3
Nieuwegein
Inleiding Het voormalige KLOOSTER met bijbehorende BEWAARSCHOOL en MEISJESSCHOOL is in 1894 gebouwd naar ontwerp van de architect Alfred Te..

Toegangshek

Utrechtsestraatweg 8
Nieuwegein
Toegangshek van R. K. pastorie en gevelsteen in pastorie. Herinneringen aan het huis Zwanenburg. Leuningen brug en ingegraven kanonlopen.

Raadhuis Jutphaas

Herenstraat 9
Nieuwegein
Inleiding In 1910 naar ontwerp van G.A. Ebbers opgetrokken RAADHUIS in neorenaissancestijl. In 1939 werd het gebouw aan de rechterzijde uit..

Pand met gevel met rechte kroonlijst en ingangspartij

Herenstraat 7
Nieuwegein
Pand met gevel met rechte kroonlijst en ingangspartij.

Pand met gevel met rechte kroonlijst en ingangspartij

Herenstraat 8
Nieuwegein
Pand met gevel met rechte kroonlijst en ingangspartij.

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Nicolaaskerk in Nieuwegein

Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven