Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Ophemert

Kerkelijk Gebouw

Molenstraat 17
4061AA Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1662 (preekstoel) 18e eeuw (kerkhofmuur) 1852 (schip vernieuwd)


Beschrijving van Hervormde Kerk

Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk is het veelhoekige gesloten koor, versierd met natuurstenen blokken aan de steunberen en met blokken in de vensterneggen, bewaard gebleven. Het koor is overdekt door een netgewelf. Het schip is vernieuwd in 1858 en in een aan het gotische koor aangepaste trant andermaal vernieuwd omstreeks 1955. Tot de inventaris behoren: een preekstoel, 1662 en zes 18e eeuwse rouwborden. Kerkhofmuur. Bakstenen muur rond het kerkhof, 18e eeuw? Tweeklaviers orgel, in 1859 gemaakt door C.G.F.Witte. Het oorspronkelijke front ging tijdens een beschieting van de toren in 1944-1945 verloren. In 1952 maakte de fa.J.C.Sanders een nieuwe kas van vurenhout en hardboard. In 1988 is het orgel gerestaureerd door H.B.Scheuerman te Rotterdam. Deze maakte een nieuwe kas naar voorbeeld van de kas van het Witte-orgel in de Herv.kerk te Bunschoten. De kas blijft buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30352
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Ophemert

Toren van de Hervormde Kerk

Molenstraat 17
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Toren. Monumentaal laat-gotisch bouwwerk van tufsteen met bakstenen banden, waarschijnlijk eerste helft der 16e eeuw. Mechanisch smeedijzere..

De Beukenhof

Molenstraat 22
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
"De Beukenhof". Herenhuis van begane-grond met schilddak, door pannen gedekt. In de middenrisaliet een dubbele deur uit de bouwtijd, midden ..

Schuur

Molenstraat 22
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en ..

Kasteel Ophemert

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (HUIS OPHEMERT) MET VOORHOF, HOEKTORENS, VOORPLEIN, KEERMUREN EN BRUGGEN. Het omgrachte huis Ophemer..

Kasteel Ophemert: historische tuin- en parkaanleg

Dreef 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert. De huidige tuin- en parkaanleg in lands..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde Kerk in Ophemert

Foto's (1)