Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij 'Abtdij' overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof in Ophemert

Boerderij

Akkersestraat 17
4061BG Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Boerderij 'Abtdij' overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof

Boerderij "Abtdij" overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof der St. Paulusabdij te Utrecht. Rechthoekig woonhuis, gedeeltelijk gepleisterd, onder zadeldak. Gewijzigd in 1895. Het rechterdeel van het huis is opgetrokken uit middeleeuws muurwerk en is onderkelderd. In de rechter zijgevel twee smalle vensters met ontlastingsboogjes. In de voorgevel vensters met zesruitsramen. 19e eeuwse achtervleugel, parallel aan het voorhuis. Voorts links een door pannen wolfdak gedekt, gepleisterde schuur, 18e eeuw (?). Rechts achter het hoofdgebouw een bak- en zomerhuisje vermoedelijk uit de 19e eeuw. Rechts voor het hoofdgebouw, in het verlengde van het voorhuis een tuinmuur vermoedelijk uit 1895. Voor het woonhuis en de stal als erfafscheiding met de Akkersestraat een smeedijzeren hek uit het eind van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30349
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij 'Abtdij' overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof in Ophemert

De Kapelhof

Waalbandijk 27
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
"De Kapelhof". Fraai temidden van een houtrijke tuin gelegen landhuis uit het midden der 19e eeuw op rechthoekige plattegrond, bestaande uit..

Hervormde Kerk

Molenstraat 17
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Herv. Kerk. Van de laat-gotische dorpskerk is het veelhoekige gesloten koor, versierd met natuurstenen blokken aan de steunberen en met blok..

Toren van de Hervormde Kerk

Molenstraat 17
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Toren. Monumentaal laat-gotisch bouwwerk van tufsteen met bakstenen banden, waarschijnlijk eerste helft der 16e eeuw. Mechanisch smeedijzere..

De Beukenhof

Molenstraat 22
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
"De Beukenhof". Herenhuis van begane-grond met schilddak, door pannen gedekt. In de middenrisaliet een dubbele deur uit de bouwtijd, midden ..

Schuur

Molenstraat 22
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen en ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij 'Abtdij' overblijfsel van een middeleeuwse bouwhof in Ophemert

Foto's (4)