Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Tuil

Kerkelijk Gebouw

Langstraat 12
4176BD Tuil (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: waarschijnlijk 14e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk. In oorsprong waarschijnlijk 14e eeuwse dorpskerk, waarvan bij een herbouw in 1810 een gedeelte van de westgevel en de noordgevel bewaard bleef. Tot de inventaris behoren: een eenklaviers orgel met negen registers, in 1891 gemaakt door de fa. L. van Dam & Zonen voor de hervormde kerk aan de Ten Hagestraat te Eindhoven. Daarna verplaatst naar de RK O.L.V. ten Hemelvaart te Nijmegen en in 2001 aangekocht door de hervormde gemeente Tuil; een preekstoel midden 18e eeuw, met koperen lezenaar; voor de preekstoel een altaarsteen, sinds 1646 als grafzerk gebruikt; houten grafmonument in Lodewijk XV-vormen voor de familie Boellaard-van Tuyll; smeedijzeren hek voor het grafmonument. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30342
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Tuil

Toren der hervormde kerk

Langstraat 12
Tuil (Gemeente Neerijnen)
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudig, door een ingesnoerde naaldspits bekroond bouwwerk, waarvan het benedendeel waarschijnlijk 14e eeuws is. Ver..

Consistorie

Langstraat 12
Tuil (Gemeente Neerijnen)
Inleiding CONSISTORIE uit omstreeks 1850, aangebouwd aan de oostzijde van de Hervormde kerk te Tuil. Omschrijving De consistorie met rech..

Toegangshek met muur behorende bij het hervormd kerkcomplex te tuil

Langstraat 12
Tuil (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving TOEGANGSHEK met muur behorende bij het Hervormd kerkcomplex te Tuil. Het toegangshek bestaat uit een dubbel smeedijzeren (spij..

Pastorie met aangebouwd koetshuis en hek

Langstraat 14
Tuil (Gemeente Neerijnen)
Inleiding PASTORIE (1863) met aangebouwd KOETSHUIS en HEK gebouwd in 1863 naar ontwerp van A. VAN DER STEUR JR. De pastorie bevindt zich aa..

T-huis van het betuwse type

St. Antoniestraat 2
Tuil (Gemeente Neerijnen)
T-Huis van het Betuwse type, oostelijk van de Herv. Kerk, Blijkens ankers in de zuidgevel daterend uit 1720. Het gepleisterde woongedeelte d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)