Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde zaalkerk in Est

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 8
4185NA Est (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: midden 18e eeuw


Beschrijving van Hervormde zaalkerk

Herv. Kerk. Eenvoudig zaalkerkje uit het midden der 18e eeuw. Tongewelf met trekbalken, klokketorentje boven de voorgevel, later aangebouwde consistoriekamer. Tot de inventaris behoren: een preekstoel met lezenaar, zandloperhouder, doopbekkenhouder en lichtarm, omstreeks 1800. Gebodenbord, 18e eeuw; bord met geloofsbelijdenis, 18e eeuw; twee psalmbordjes, 18e eeuw; eenvoudig doophek, banken en herengestoelte, derde kwart 19e eeuw; twee kaarsenkroontjes, 18e eeuw; witmarmeren epitaaf, Lodewijk XV, voor de Ambachtsheer Jacob Timmers (overleden 1761). In een Lodewijk XV-kas een eenklaviers orgel, in 1764 gemaakt door M. de Crane. Klokkenstoel met klok van J. Specht, 1747, diam. 55,5 cm. Mechanisch torenuurwerk Gebr. Van Bergen, Midwolda, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30336
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde zaalkerk in Est

T-boerderij bestaande uit een voor- en achterhuis

Esterweg 47
OPHEMERT (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in ..

boerderij

Esterweg 47
OPHEMERT (Gemeente Neerijnen)
Omschrijving Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Esterweg in Ophemert in de g..

Poldermolen

Ophemertsestraat 13
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Poldermolen. Achtkante met riet gedekte houten poldermolen op gemetselde voet, herbouwd 1888.

T-boerderij met vijfpalige roedeberg

Dorpsstraat 4
Meteren (Gemeente Geldermalsen)
De T-boerderij met vijfpalige roedeberg uit ca 1800 ligt op de hoek van de Dorpsstraat en de provinciale weg aan de entree van het dorp Met..

Gepleisterde hoeve met rieten wolfsdak

Zandstraat 44
Opijnen (Gemeente Neerijnen)
Gepleisterde hoeve, 18e-19e eeuw, met rieten wolfdak. Vensters met luiken en schuiframen. Deur met levensboom in het bovenlicht.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde zaalkerk in Est