Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tegen de helling bij kerk gebouwd huis met schilddak in Neer

Woonhuis

Kerkplein 2
6086BK Neer (gemeente Leudal)
Limburg

Bouwjaar: 1818 (ankerjaartal)


Beschrijving van Tegen de helling bij kerk gebouwd huis met schilddak

Tegen de helling bij kerk gebouwd huis met schilddak en ankerjaartal 1818. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30329
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Tegen de helling bij kerk gebouwd huis met schilddak in Neer

Sint Martinuskerk

Kerkplein 4
Neer (Gemeente Leudal)
Inleiding. De Rooms-Katholieke PAROCHIEKERK Sint Martinus,- waarvan enkele interieurstukken van rijkswege bescherming genieten onder monu..

Huis met zadeldak tussen gezwenkte gevels

Engelmanstraat 13
Neer (Gemeente Leudal)
Huis met zadeldak tussen gezwenkte gevels. Ankers 1667. Venster gewijzigd.

Groot huis

Bergerstraat 23
Neer (Gemeente Leudal)
Groot huis, XVIII, met zadeldak. Topgevel met vlechtingen. Wagenpoorten. Segmentboogvensters in hardstenen omramingen met penantblokken. ..

Friedesse Molen

Friedesemolen 2
Neer (Gemeente Leudal)
Fridessemolen, watermolen op de Neer. Molenhuis met wolfdak, XVIII-XIX. Woning met zadeldak tussen gezwenkte gevels. Ankerjaartal 1717. Muur..

Onze Lieve Vrouw/Mariakapel

Leudalweg 10
Neer (Gemeente Leudal)
O.L. Vrouwekapel. Driezijdig gesloten gebouw met dakruitertje boven de voorgevel. Gevelsteen met 1711. Buiten tegen de sluiting een kruisbee..

Kaart & Routeplanner