Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize De Kamp in Neede

Woonhuis

Peppelendijk 8
7161LA Neede (gemeente Berkelland)
Gelderland

Bouwjaar: 1636 1789 (rest.)


Beschrijving van Huize De Kamp

Huis de Kamp. Oude havezathe, gebouwd blijkens opschrift boven de hoofdingang in 1636 en ten dele vernieuwd met het oude materiaal in 1789. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond met bakstenen gevels, voorzien van hoekblokken, boven de parterrevensters geblokte ontlastingsbogen en in de, door een geprofileerde waterlijst van de parterre gescheiden, verdieping aan de achterzijde kruisvensters. Schilddak met hoekschoorstenen. In de voor- en rechter zijgevel zandstenen poortjes met ornament uit de bouwtijd. Inwendig schouw uit de bouwtijd. De keldergewelven weggebroken. Op het voorplein een ronde, zandstenen put met wapen.s (1609). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize de Kamp
Huize De Kamp in 1985
Huize De Kamp in 1985
Locatie Neede (Berkelland), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen-Bentheimer zandsteen
Eigenaar Huize de Kamp B.V.
Gebouwd in vermoedelijk 1250
Gesloopt in voor 1636
Herbouwd in 1636
Monumentnummer  30323
Bijzonderheden zandstenen put op het erf
Website havezathedekamp.nl
Kamp.jpg

Huize de Kamp is een niet als dusdanig erkende havezate in de gemeente Berkelland, gelegen ten zuiden van het dorp Neede.

Geschiedenis

De vroegste vermelding is afkomstig uit het jaar 1469 toen de havezate onder het ridderschap van de heerlijkheid Borculo viel. Het oorspronkelijke huis, dat vermoedelijk in 1250 gebouwd werd, verdween toen Otto Gansneb in 1636 een nieuw huis bouwde op deze locatie. Vanaf 1553 tot 1741 was het goed in bezit van de familie Gansneb genaamd Tengnagel. In 1789 is het huis ingrijpend verbouwd waarbij de trapgevels werden verwijderd en het zijn kasteelachtige uitstraling verloor. In 1871 werden de grachten gedempt. Sinds 1977 is het huis in het bezit van eerst de gemeente Neede, later Berkelland. De Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de stichting Vrienden van Huize de Kamp hebben breed actie gevoerd om de toegankelijkheid te behouden. In de periode 1983-1989 werden de havezate, het koetshuis en de gracht gerestaureerd. De archeologische vondsten die daarbij gedaan zijn werden in de kelder van Huize de Kamp tentoongesteld.Monumenten in de buurt van Huize De Kamp in Neede

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 1
Neede (Gemeente Berkelland)
Toren van de Ned.Herv.Kerk. Bakstenen bouwwerk van drie geledingen, de onderste twee begeleid door overhoekse steunberen. In de bovenste gel..

Hoeve 'De meijer'

Hessenweg 2
Neede (Gemeente Berkelland)
Hoeve "De Meijer". Boerderij met dwars woongedeelte onder pannen-schilddak. Jaartalankers 1735, deuromlijsting met pilasters, hoofdgestel en..

De Hollandsche Molen

Diepenheimseweg 23
Neede (Gemeente Berkelland)
Mooi op de top van de Neederberg gelegen ronde bovenkruier met stelling, gebouwd in 1926 ter vervanging van een oude standaardmolen, die doo..

Erve Kolkman: hallehuisboerderij

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving LOS HOES in de achttiende eeuw verbouwd tot HALLEHUISBOERDERIJ waarvan de deel gewijzigd is in 1853. De boerderij bestaat uit ..

Erve Kolkman: bakhuis

G.L.Rutgersweg 9
Neede (Gemeente Berkelland)
Omschrijving Het voormalig BAKHUIS afgesloten door een zadeldakgedekt met Hollandse pannen is aan de achterzijde verlengd met een houten aa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize De Kamp in Neede