Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Lambertuskerk in Nederweert

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 58
6031CJ Nederweert
Limburg

Bouwjaar: 1467 (toren) 1840 (schip en koor)


Beschrijving van Sint-Lambertuskerk

LAMBERTUSKERK. Toren in de rijke Kempische trant, begonnen 1467. Schip en koor 1840. Barok hoogaltaar van omstreeks 1840.Twee koorbanken, XVI-XVII.Hardstenen doopvont, 1698, met koperen deksel. Kerkbanken. 1754. Op het kerkhof stenen grafkruisen van 1692 en 1785. Orgel gemaakt door A. Clerinx in 1849. Uit 1776 daterende beeldengroep, voorstellende de gekruisigde Christus, bestaande uit een corpus dat met een ijzeren oog aan het kruis is bevestigd; het kruis bestaat uit drie delen, de vertikale balk is gedeeld en wordt doorsneden door de horizontale balk; op de sokkel van het kruis de woorden Crucifixum Laetus Adora; daarin opgenomen het chronogram 1776; voorts een Maria-figuur en Johannes-figuur, beiden op een sokkel met cartouche, waarop de letters G.P.N. en de namen Maria en Johannes; de achterzijden van de Maria en Johannes beelden zijn afgeplat. De uit 1776 daterende beeldengroep van de gekruisigde Christus, Maria en Johannes, is van groot kunsthistorisch belang vanwege de voor Nederland relatieve zeldzaamheid van een dergelijk ensemble aan de buitenzijde van een gebouw. Om de beeldengroep tegen weersinvloeden te beschermen is echter recent gekozen voor een opstelling achter in het kerkgebouw. Eikenhouten klokkenstoel, circa 1500, met vier moderne klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Lambertuskerk in Nederweert

Kapel

Kerkstraat 58
Nederweert
Inleiding Kleine KAPEL in neo-gotische stijl op het kerkhof ten oosten van de St. Lambertuskerk in de kern van Nederweert. De kapel is vrij..

Siem

Kerkstraat 56
Nederweert
Inleiding Eénlaags, langgerekt bakstenen woon- en winkelhuis met café onder doorlopend zadeldak. Het monument staat met de voorgevel aa..

Voormalige pastorie

Schoolstraat 5
Nederweert
Inleiding Voormalige PASTORIE in het centrum van Nederweert, vrij gesitueerd op een nagenoeg rechthoekig perceel op de hoek van de Schoolst..

Boerderij van het hoftype

Kerkstraat 29
Nederweert
Boerderij van het hoftype. Woonhuis langs de straat met gevelsteentje, 1757, en zadeldak tussen twee gezwenkte zijtopgevels; in zuidelijke e..

Duiker S4

Kanaal Wessem-Nederweert
Nederweert
Inleiding Aan weerszijden van het Kanaal Wessem-Nederweert, even ten zuiden van Hulsen en nabij Wessemerdijk 7, bevindt zich een DUIKER ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)