Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark in Naarden

Woonhuis

Flevolaan 4
1411KD Naarden
Noord Holland

Bouwjaar: 1858
Architect: A.L. van Gendt Gendt A.L. van Gendt


Beschrijving van Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark

Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten, 2e helft XIX. Gelegen in fraai landschapspark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Buitenplaats Flevorama
Het landhuis en landschap in 2010
Het landhuis en landschap in 2010
Locatie Flevolaan 4, Naarden
Oorspr. functie bewoning
Huidig gebruik Particuliere bewoning
Start bouw 16 mei 1858
Bouw gereed 1858
Bouwstijl neoclassicistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 30189
Architect A.L. Van Gendt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Flevorama is een buitenplaats in de Noord-Hollandse plaats Naarden. Het huidige landhuis, gebouwd op de locatie waar eerder een houten belvédère stond, dateert uit 1858 en is erkend als rijksmonument. Het werd gebouwd door de architect A.L. Van Gendt, naar een neoclassicistisch ontwerp uit 1855, in opdracht van A.E. Dudok van Heel. De eerste steen werd gelegd op 16 mei 1858 door J.J.M. Dudok van Heel.

Geschiedenis

De burgemeester van Naarden, Jacobus Hendrik Thierens, kocht in 1781 het 'Oude Bos' (een deel van de aangrenzende hofstede Oud Bussem) en trok dit terrein bij Hofstede Berghuis. Nadat grootgrondbezitter Van Rossum in 1816 het door de Fransen vernietigde landgoed Berghuis opkocht liet deze op de oostelijke rand van het 'Oude Bos' een tabaksschuur neerzetten. Dit schuurtje werd in 1843 vervangen werd door een houten paviljoentje met uitzicht op de Zuiderzee ('Flevomeer'). Na het overlijden van Van Rossum in 1856 scheidde men de terreinen van het 'Oude Bos' weer af van 'Berghuis' en zo ontstond het landgoed 'Flevorama'.

In 1926 werd de buitenplaats wederom gesplitst. De westelijke helft werd in 1928 bebouwd met landhuis de 'Zuiderhof' (Bollelaan 22) door het Larense architectenbureau Jan Rebel naar een ontwerp van Jan Rebel. Aan het begin van de oprijlaan richting het landhuis bouwde hetzelfde architectenbureau de paardenstallen die door Adam van Vliet zijn ontworpen. De paardenstallen zijn een gemeentelijk monument is.


Monumenten in de buurt van Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark in Naarden

Flevorama: landhuis

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 1 LANDHUIS FLEVORAMA. Tussen 1856 en 1860 in opdracht van Elisabeth Dudok van Heel -van Rossum opgetrokken classici..

Flevorama: historische tuin- en parkaanleg

Flevolaan 4
Naarden
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van het park van Flevorama gaat terug tot in de 18de eeuw wanneer het p..

Flevorama: koetshuis

Flevolaan 6
Naarden
Omschrijving onderdeel 3 KOETSHUIS. Witgepleisterd koetshuis, opgetrokken tussen 1858 en 1863, even ten zuidoosten van landhuis Flevorama...

Flevorama: tuinhuis "Monte Casa"

Huizerstraatweg 117B
Naarden
Omschrijving onderdeel 4 TUINHUIS MONTE CASA. Oorspronkelijk tot de aangrenzende buitenplaats Het Berghuis behorend voormalig jachthuisje ..

Blokhuis

Naarderstraat 311
Huizen
Inleiding BLOKHUIS uit 1921 genaamd "Blokhuis", hoofdonderdeel van het complex "Blokhuis Naarderstraat 311". Afgezien van de schuifpui in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Flevorama, witgepleisterd landhuis met neoclassicistische ornamenten. Gelegen in fraai landschapspark in Naarden

Foto's (2)