Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd huis in Honselersdijk

Woonhuis

Hofstraat 62
2675AL Honselersdijk (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Gepleisterd huis

19e eeuws gepleisterd huis, belangrijke ligging t.o.z. van het hof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30172
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Hofzicht
Huize Hofzicht
Huize Hofzicht
Locatie Hofstraat 62-64, Honselersdijk
Coördinaten 52° 0′ NB, 4° 14′ OL
Oorspr. functie hofherberg
Huidig gebruik woning
Start bouw 1706
Bouw gereed 1707
Bouwstijl Hollands classicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 30172
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Huize Hofzicht is een rijksmonument nabij het voormalige Hof in Honselersdijk.

Geschiedenis

Huize Hofzicht is in 1707 gebouwd als hofherberg.

De opdrachtgever is Frederik I, koning van Pruisen en kleinzoon van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, die indertijd ook eigenaar was van Huis Honselaarsdijk. Tegenover het huidige pand stond een herberg met de naam "'s Lands Welvaren". Deze wordt reeds genoemd in verkoopakten uit 1659. Op 14 oktober 1706 werd deze oude herberg door Frederik I gekocht van Cornelis Pietersz. Post voor een bedrag van 5600 gulden, met het doel deze af te breken om de toegangsweg naar het Hof te verbreden. De nieuwe herberg behield deze naam en werd voor 325 gulden per jaar verpacht aan Dirk Oykaas. In 1754 kocht Anna van Hannover, moeder van prins Willem V, de Westlandse domeinen en de hofherberg en wijzigde de naam in "Het Wapen van Oranje". Doordat Prinses Caroline, oudere zuster van Willem V, tijdelijk in het Huis Honselaarsdijk ging wonen, was deze gesloten voor toeristen, waardoor de herberg veel inkomsten misliep. In 1814 werd het Hof verkocht en vervolgens afgebroken, maar de herberg behield zijn functie.

In 1834 verkocht de herbergier Arend Goeijenbier het pand aan Jhr. Willem Frederic de Mauregnault, gemeentesecretaris en kantonrechter van beroep. Deze liet de paardenstal ombouwen tot herberg en ging in het pand wonen en kantoor houden. Van 1851 tot 1881 werd het huis bewoond door burgemeester J.A. van der Goes en na hem tot 1899 door burgemeester Jhr. Mr. Willem Theodoor Cornelis van Doorn. Daarna werd het huis verbouwd tot kostschool voor jongens uit gegoede families en kreeg het de naam "Instituut". De oprichter was Floris Jan Bergman welke hierin gesteund werd door burgemeester C.J.M. Noorduyn en het gemeentebestuur. Bergman vertrok echter in 1904 naar Amsterdam en in september 1905 werd het instituut gesloten.

Vervolgens werd het pand voor 1900 gulden verbouwd en deels ingericht als postkantoor. Van 1917 tot 1922 was Cornelis (Cees) Rodenburg, voorheen chef-veldwachter, hier 'houder van het telefoonkantoor'. Hij was tevens de laatste klokopwinder van de Hofklok boven de poort van het huidige Nederhof, bode van de Bospolder en havenmeester van de Noorduinkade. Daarna werd het bewoond door J.F. Houtzager, deurwaarder, en tot 1970 was Zaadteelt en Zaadhandel D. van der Sluys & Zoon hier gevestigd.

In de daaropvolgende 27 jaar was het huis eigendom van stukadoor Den Hollander, die het vervallen pand opknapte. De laatste restauratie heeft plaatsgevonden in 2005 in opdracht van de huidige eigenaren.

Gebouw

Aan het begin van de 18de eeuw werd er weinig gebouwd. Veel materialen voor de hofherberg zijn mogelijk hergebruikt door de tegenoverliggende herberg af te breken. De bouwstijl is Hollands Classicisme. Mogelijk is de gevel in schoon metselwerk opgetrokken en later gepleisterd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Gepleisterd huis in Honselersdijk

Hofcomplex met terreinen waar voorheen het Huis Honselaarsdijk gestaan heeft

Hofstraat 27
Honselersdijk (Gemeente Westland)
Hofcomplex met terreinen waar voorheen het huis Honselaersdijk gestaan heeft. Lage uitgestrekte bouw van dienstvleugel door tympanon gedekt,..

Gashouder (Naaldwijk)

Grote Woerdlaan 9A
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Natte telescopische GASHOUDER van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie, met een inhoud van 1000 m3. Gebouwd in 1910, zond..

Regulateurshuisje

Grote Woerdlaan 9A
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding REGULATEURSHUISJE uit 1927 zonder specifieke stijlkenmerken behorende bij het complex van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistri..

Old Gaslighted House

Grote Woerdlaan 9
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding De oorspronkelijke DIENSTWONING van de Haagsche Maatschappij voor Gasdistributie uit 1927 in de stijl van de Interbellum-architec..

Watertoren (Naaldwijk)

Grote Woerdlaan 11
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding De 41 meter hoge WATERTOREN is in 1930 gebouwd naar een ontwerp van H. Sangster, die meerdere ontwerpen voor watertorens op zijn ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd huis in Honselersdijk

Foto's (2)