Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Muiden

Kerkelijk Gebouw

Nederlands Hervormde Kerk
1398ZA Muiden
Noord Holland


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk, bestaande uit een Romaanse tufstenen toren en een pseudo-basilikaal schip en driezijdig gesloten lang koor, beide laat-gotisch. De door de schipzijbeuken ingebouwde tufstenen toren, met hoeklisenen en rondboogfriezen en een door kantelen omgeven spits, dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 12e eeuw en is het restant van een romaans kerkgebouw dat veel lager was dan het huidige. Van de oorspronkelijke toreningang is nu nog slechts de rondboog zichtbaar; deze ingang werd waarschijnlijk reeds in het begin van de 13e eeuw dichtgezet in verband met een door de stijgende grondwaterstand noodzakelijk geworden ophoging van het omliggende terrein. de bovenste torengeleding heeft gekoppelde galmgaten; soortgelijke, thans dichtgezette openingen in de geleding daaronder waren vermoedelijk eertijds vensters. Schip en koor verrezen in het begin van de 15e eeuw; het schip werd geheel met van de oude kerk afkomstige tufsteen bekleed, het koor gedeeltelijk. Venstertraceringen gemaakt tijdens de restauratie van 1921-'28. Slechts het venster in de oostwand van de noorderzijbeuk heeft zijn oorspronkelijke laat-gotische tracering behouden. in de hoek tussen zuiderzijbeuk en koor staat de vm. sacristie, uit de 16e eeuw. Muurschilderingen. Fraaie inventaris, 17e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1835 gemaakt door H. Knipscheer in een (gewijzigde) kas van J. Duyschot. Kerk van belang vanwege de kenmerkende romaanse oorsprong en de karakteristieke situering achter de rivierdijk aan de rand de middeleeuwse nederzetting. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van H. de Borch, 1525, diam. resp. 108,3 cm en 93,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, 1653, later voorzien van elektrische opwinding, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30121
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Muiden

Kerk met neoclassicistische statige façade en stoeppalen

Herengracht 83
Muiden
Kerk met neoclassicistische statige façade en stoeppalen, aanvang 19e eeuw. Twee-klaviers pneumatisch orgel met vrijstaande speeltafel, geb..

Pastorie

Herengracht 82
Muiden
Inleiding PASTORIE, gebouwd in 1870 in eclectische bouwtrant. De pastorie is gelegen aan de westzijde van en verbonden met de reeds bescher..

Courtine VIII-IX met schuilplaats

Courtine VIII-IX
Muiden
7. COURTINE VIII-IX MET SCHUILPLAATS Courtine met: - nabij het midden een gewapend betonnen groepsschuilplaats; - voorgelegen gracht ter ..

Pand met gevel met rechte kroonlijst, houten deuromlijsting, kroonlijst met metopen

Herengracht 76
Muiden
PAND met gevel met rechte kroonlijst, houten deuromlijsting, kroonlijst met metopen, 18e eeuw.

Pand met rechte lijstgevel, middenpartij versierd met beeldhouwwerk, opkamer terzijde

Herengracht 75
Muiden
Pand met rechte lijstgevel, middenpartij versierd met beeldhouwwerk, 18e eeuw, opkamer terzijde.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nederlands hervormde kerk in Muiden

Foto's (1)