Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Commanderij van Sint-Jan in Montfoort

Kerkelijk Gebouw

Hofstraat 3
3417HZ Montfoort
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Commanderij van Sint-Jan

Commanderie van Sint Jan. Overblijfselen;complex gebouwen, renaissance poort en delen van een kapel, 16e eeuw, zuilengang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 30048
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Commanderij van Sint-Jan
Commanderij van Montfoort 2.JPG
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Plaats Vlag Montfoort Montfoort
Coördinaten 52° 3′ NB, 4° 57′ OL
Religie Rooms-katholiek (tot 1630)
Kloosterorde Orde van Sint-Jan
Gebouwd in 1544[1]
Gewijd aan Johannes de Doper
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  30048
Commanderij van Sint-Jan (Montfoort) (Nederland (hoofdbetekenis))
Commanderij van Sint-Jan (Montfoort)
Portaal  Portaalicoon   Religie

De Commanderij van Sint-Jan (ook: Commanderie van Sint Jan) is een voormalige commanderij van de Orde van Sint-Jan aan de Hofstraat 3-5 in de Nederlandse plaats Montfoort.[2] Het gebouw is een rijksmonument en is tegenwoordig in gebruik als feestzaal voor bruiloften en partijen.

Commanderij

De commanderij werd gesticht in 1544 door balijer Bernard van Duven[1] en bestond oorspronkelijk uit een kapel, kloostergang en een commandeurswoning. Tot eerste commandeur benoemde hij Gerrit Zas. De gebouwen zijn opgetrokken in laatgotische stijl met versieringen in renaissance-stijl. De architecten kunnen niet met zekerheid worden achterhaald. Willem Noort en Cornelis Frederiksz worden genoemd.[1] De commanderij is slechts korte tijd in gebruik geweest en werd in 1630 geseculariseerd.

Grutterij

In de 18e eeuw kwam de commanderij in particuliere handen en werd in gebruik genomen als grutterij,[1] een plaats waar het graan wordt gebroken en opgeslagen. Door de trillingen van het malen verslechterde de staat van het gebouw. Als gevolg hiervan stortte in 1965 de kloostergang in. Rond deze tijd werd ook de commandeurswoning afgebroken en vervangen door nieuwbouw. In 1966 werd een start gemaakt met de restauratie van de kloostergang. Hierbij werden een aantal verdwenen onderdelen teruggebracht, waaronder het trapgeveltje en het venster met zandstenen omlijsting.

Kapel

De kapel werd in 1971 aangekocht door de gemeente Montfoort, waarna in 1975 gestart werd met de restauratie. Op 16 oktober 1976 vond de officiële opening plaats. Hier hing ook het Altaarstuk van Montfoort. Boven de ingang bevindt zich een fronton met daarop afgebeeld het hoofd op een schotel van Johannes de Doper.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Commanderij van Sint-Jan in Montfoort

Woonhuis onder met pannen belegd schilddak. Voorgevel bepleisterd. Lijstgevel onregelmatig ingedeeld. Schuifvensters gedeeltelijk met roedenverdeling. ..

Hofstraat 7
Montfoort
Woonhuis onder met pannen belegd schilddak. Voorgevel bepleisterd. Lijstgevel onregelmatig ingedeeld. Schuifvensters gedeeltelijk met roeden..

Pand met renaissance topgevel met enige versieringen

Hoogstraat 31
Montfoort
Pand met renaissance topgevel met enige versieringen, 16e eeuw.

Pand met gepleisterde topgevel

Hoogstraat 30
Montfoort
Pand met gepleisterde topgevel, 18e eeuw.

Stadhuis. Hoge gevel met rechte kroonlijst aan weerszijden in trapgevels eindigend. Onlangs gerestaureerd, annex de IJsselpoort

Hoogstraat 36
Montfoort
Stadhuis. Hoge gevel met rechte kroonlijst aan weerszijden in trapgevels eindigend. Onlangs gerestaureerd, 15e of 16e eeuw, annex de IJsselp..

Pand met gepleisterde topgevel

Hoogstraat 28
Montfoort
Pand met gepleisterde topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner