Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Monnickendam

Woonhuis

Noordeinde 5
1141AE Monnickendam (gemeente Waterland)
Noord Holland


Beschrijving van Raadhuis

RAADHUIS, in 1746 gebouwd als woonhuis van de familie Costerus. Monumentale voorgevel met natuurstenen hoeklisenen en een rijke opgezwenkte bekroning in rocaillestijl, waarop een monnikenbeeld XVIIc, staat, dat van het vorige raadhuis afkomstig is. Gesneden deur met Minervakop in omkranst medaillon en halfrond bovenlicht in Lodewijk XVI-stijl in een omlijsting met ionische pilasters. Stoepleuningen in de vorm van ijzeren slangen, waarvan de kop rust op een hardstenen stoeppaal. Gang met stucwerk, XVIIIc, o.a. reliefvoorstellingen, die de jaargetijden symboliseren. Raadzaal met Lodewijk XIV-schoorsteenmantel (voorzien van schilderstuk, XVIIc) en een Lodewijk XV-stucplafond. Trouwzaal in Lodewijk XV-stijl met rijke deuren, deuromlijstingen, stucplafond en goudleerbehang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29995
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Raadhuis van Monnickendam
Het voormalige raadhuis
Het voormalige raadhuis
Locatie Noordeinde 5, Monnickendam
Coördinaten 52° 28′ NB, 5° 2′ OL
Huidig gebruik Raadhuis
Start bouw 1746
Bouwstijl Rococo
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 29995
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Detailkaart
Raadhuis van Monnickendam (Noord-Holland)
Raadhuis van Monnickendam
Afbeeldingen
De voordeur met in het snijwerk Minerva.
De voordeur met in het snijwerk Minerva.
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalig Raadhuis van de Noord-Hollandse stad Monnickendam werd in 1746 als woonhuis gebouwd. In 1814 werd het pand in gebruik genomen als raadhuis. Op 21 november 1967 werd het pand ingeschreven in het monumentenregister. In 1996 kreeg de Vereniging Hendrick de Keyser het pand in bezit. Twee jaar later liet de vereniging een grote restauratie uitvoeren.

Geschiedenis

Bronnen spreken elkaar tegen voor wie het huis gebouwd werd. Wel is bekend dat het pand sinds 1814 als raadhuis dienstdoet. Het oude raadhuis naast de Speeltoren werd afgebroken. Van dit oude stadhuis zijn alleen het portaal en het monnikenbeeld overgebleven, het beeld staat nu op het raadhuis. Het pand naast de Speeltoren is in 2011 afgebroken, waarna er een replica van het gesloopte oude raadhuis is gebouwd.[1] De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt dat het pand voor de familie Costerus gebouwd werd, terwijl de Vereniging Hendrick de Keyser juist stelt dat het pand voor koopman en regent Albert Timmerman gebouwd is. Vermoedelijk heeft één bouwmeester het pand ontworpen, het interieur en exterieur zijn in stijl en daarbij horende ornamentiek overeenkomstig.

Exterieur

De voorgevel van het pand is vier traveeën breed en eenvoudig gedecoreerd met op de hoeken geblokte hoeklisenen. Onderaan een natuurstenen borstwering. Helemaal bovenaan een verhoogde (houten) lijstgevel met in het fries bloemen, acanthusbladeren en andere plantmotieven. Boven op de lijst een houten monnikenbeeld als symbool voor het wapen van Monnickendam. Dit beeld is afkomstig van het oude stadhuis, waar nu het museum van de Speeltoren is gesitueerd. Voor de voordeur, die in de tweede travee van rechts is, een stoep met twee ijzeren slangen als stoepleuningen. De koppen van de slangen steunen op hardstenen stoeppalen. De voordeur is van eikenhout en voorzien van snijwerk. Vermoedelijk stamt deze deur uit 1814, het jaar dat het pand de bestemming van raadhuis kreeg.

Interieur

Een deel van latere interieurs is bewaard gebleven en wordt binnen het rijksmonument beschermd. Onder andere de gang is voorzien van 18e-eeuws stuc- en snijwerk. Daarnaast heeft de raadszaal een schoorsteenmantel in Lodewijk XIV-stijl. De trouwzaal is echter in Lodewijk XV-stijl, hier is eveneens goudleerbehang aangebracht. Aan de achterzijde van de woning werd een grote zaal aangebracht, dit is de voornaamste kamer en is grotendeels in originele staat bewaard gebleven. Het stucwerk bevat onder andere koraalmotieven en zeepaardjes, die komen bij de gebruikelijke rocailles en acanthusbladeren. De schoorsteenmantel is van grijs marmer en voorzien van een boezem met verguld houtsnijwerk.

In de grote zaal is goudleerbehang aangebracht, als patroon heeft het slingerende takken met bladeren en bloemen. Bovenaan hangen draperieën, dit is een zeldzaam patroon op goudleerbehang.

Aan de voorzijde van het pand bevindt zich de burgemeesterskamer.[2]

Zie ookMonumenten in de buurt van Raadhuis in Monnickendam

Huis met trapgevel in haarlemse trant

Noordeinde 10
Monnickendam (Gemeente Waterland)
Huis met trapgevel in Haarlemse trant, XVIIb, met uitspringende banden, hoek- en boogblokken. Toppilaster tussen gebeeldhouwde vleugelstukje..

Overblijfsel van het stadhuis

Noordeinde 4
Monnickendam (Gemeente Waterland)
Overblijfsel van het stadhuis, XVIIc, dat een gevel van het Vingboonstype bezat. Hiervan bestaat nog het gewijzigde benedengedeelte, voorzie..

Huis met klokgevel, blijkens gevelsteen

Noordeinde 11
Monnickendam (Gemeente Waterland)
Huis met klokgevel, blijkens gevelsteen uit 1681. Afgedekt met gebeeldhouwde festoenen en bekroond met een gebogen fronton. Kruis- en tussen..

Speeltoren

Noordeinde 2
Monnickendam (Gemeente Waterland)
Speeltoren. De romp, XVb of XVIa, is zeer waarschijnlijk een overblijfsel van de oudste parochiekerk van Monnickendam. De houten bekroning i..

Huisje met lijstgevel

Noordeinde 16
Monnickendam (Gemeente Waterland)
Huisje met lijstgevel, waarvan de pui geleed wordt door vier pilasters, XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven