Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Stolpenburg" in Moerkapelle

Boerderij

Herenweg 54
2751DB Moerkapelle (gemeente Zuidplas)
Zuid Holland

Bouwjaar: waarschijnlijk 18e eeuw 1700 waarschijnlijk 18e eeuw


Beschrijving van "Stolpenburg"

"Stolpenburg". Boerderij, waarschijnlijk 18e eeuw, van een in deze streken zeldzaam voorkomend Noordhollands stolptype. Hoog, met riet gedekt stolpdak. Het middengedeelte van de voorgevel bekroond door een hoge puntgevel, door een wolfdak verbonden met het grote dak. Links een opkamer. Vensters met luiken en zes- en vierruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stolpenburg

Stolpenburg is een boerderij gelegen aan de Herenweg in Moerkapelle (gemeente Zuidplas, provincie Zuid-Holland) in Nederland.

De boerderij is een van de weinige Zuid-Hollandse stolpen. Dit is een boerderijtype dat vooral voorkomt in de Noord-Hollandse streek West-Friesland. De boerderij is in opdracht van Balthasar Coymans, geboren 1618, uit Haarlem rond 1660 gebouwd. Daarmee is het op een na het oudste gebouw in Moerkapelle. Alleen het landhuis Het Land van Belofte, gebouwd in opdracht van Johan Herrewijn Junior, zwager van Coymans, is ouder. Stolpenburg is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van "Stolpenburg" in Moerkapelle

Aalsmeerse molen

Rottedijk 16
Moerkapelle (Gemeente Zuidplas)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als grondzeiler uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'Molen No. 6' is omstreeks 1650 gebouwd en w..

Molen de Oorsprong

Rottedijk 14
Moerkapelle (Gemeente Zuidplas)
Inleiding MOLENROMP. De wipmolen met de aanduiding 'Molen No. 5' is in 1623 gebouwd als schepradmolen voor de bemaling van de toen nog ni..

Nederlands Hervormde Kerk. Bakstenen zaalkerk met rondboogvensters

Dorpsstraat 15
Moerkapelle (Gemeente Zuidplas)
Ned.Herv.Kerk. Bakstenen zaalkerk uit 1662 met rondboogvensters, gevat in spaarvelden en gescheiden door ingezwenkte steunberen. Houten over..

Mariahoeve: boerderij

Hoogeveenseweg 14
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding BOERDERIJ van het kop-hals-romptype, als onderdel van het boerderijcomplex 'Mariahoeve', in 1933 in de stijl van de Delftse Schoo..

Mariahoeve: varkensstal

Hoogeveenseweg 14
Hazerswoude Dorp (Gemeente Rijnwoude)
Inleiding VARKENSSTAL behorend bij het boerderijcomplex 'Mariahoeve', in 1933 in de stijl van de Delftse School, ontworpen door de Delftse ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)