Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Broothuys in Moergestel

Woonhuis

Oirschotseweg 11
5066CG Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1673 (jaarsteen)

(1 recensie)

Beschrijving van Broothuys

Broothuys. Om nog onverklaarde reden "Broodhuys" geheten herenhuis met grachtje eromheen; in hoofdvorm XVIIe eeuws (er is een steen met jaartal 1673 geweest), oudtijds woning van de schout, later N.H. pastorie, rond 1830 nonnenklooster, later een tijdlang leerlooierij. Huis van vijf traveeën met verdieping, dwars zadeldak tussen topgevels en met middengang en ingang. Schuiframen met kleine roedenverdeling uit omstreeks 1800, aan de achterkant een hijsluik boven, uit de tijd dat het gebouw leerlooierij was, uit welke periode ook het rechtse bijgebouw zal dagtekenen; het andere, linkse, aanvankelijk koetshuis, is daarentegen oorspronkelijk. Een dakruitertje met klok is overgebracht naar de Rozephoeve bij Oisterwijk. Op de haardbalk van de schouw in de keuken in reliëf een weegschaal en het opschrift: HOB FAC ET VIVES (doet dit en gij zult leven). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29944
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Broothuys
1
Recensie door: ()
Deze informatie is niet correct: Op deze plek stond volgens de schepenprotocollen sinds tenminste 1500 de Roomse pastorie. Na 1648 geconfisceerd door de Protestanten. Enige malen opgeknapt en tenslotte afgebroken en herbouwd in 1779. Het was dus voor 1648 nooit een woonplek voor schouten. De pastoors moesten na hun uitzetting in 1648 huren tot ze uiteindelijk een nieuwe pastorie konden bemachtigen.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Broothuys in Moergestel

Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Boerderij naast de plaats waar het kasteel Hoogenhuyzen gelegen heeft en waar thans een gelijknamig XIXe eeuws herenhuis staat. De hoeve is ..

Hoogenhuizen

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. In 1889 in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen met monumentaal hek en koetshuis gelegen in een landsch..

Villa Hoogenhuizen: koetshuis

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. KOETSHUIS bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken villa Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en ..

Villa Hoogenhuizen: hek

Oirschotseweg 10
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. HEK bij de in de vormen van het Eclecticisme opgetrokken VILLA Hoogenhuizen, gelegen in een landschappelijk aangelegde en omgrac..

Grafmonument

-
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Broothuys in Moergestel

Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven