Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jan Onthoofding in Moergestel

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 13
5066AS Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw(toren) 1931 (kerk)
Architect: H.W. Valk


Beschrijving van St. Jan Onthoofding

Van de Kerktoren van de R.K. Kerk van St. Jan de Doper (welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst. Inmiddels per 23-04-2002 ingeschreven onder monumentnr. 519970) is de middeleeuwse kerk zelf in 1931 door een kerk van architect Valk vervangen, maar de XVIe eeuwse toren is behouden en gerestaureerd. Fraai bouwwerk uit omstreeks 1500, behorend tot de Kempische school, verwant aan de toren van Hilvarenbeek. Met rijke toepassing van natuursteen, dubbele steunberen en uitgemetselde traptoren; hoge van vier- tot achtkant ingesnoerde spits. Kerkinventaris: beelden van St. Rochus en St.Jan de Doper, vermoedelijk XVIe- eeuws, beeldje van St. Ermelindus (Everlijn), schilderij op doek van St. Joris, Zuidnederlands XVIIe-eeuws. Vroeg XIXe-eeuwse beelden van Ambrosius en andere Kerkvaders. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29942
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Jan Onthoofding in Moergestel

Sint Janskerk

Kerkstraat 13
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Aan de rond 1500 tot stand gekomen laatgotische toren van de in 1931 gesloopte dorpskerk van Sint Jan de Doper is naar tekeninge..

Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels

Sint Jansplein 7
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels. In de rechter zijgeveltop duivengaten en jaarankers 1665; de..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen

Sint Jansplein 3A
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen, midden 19e eeuw. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel, eenvoudig giet..

Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding

Postelstraat 15
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding. Gepleisterde villa uit het derde kwart van de 19e eeuw, bestaande uit parterre en een ver..

Grafmonument

Bosstraat
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van Frans van Gils (1810-1882). Het monument..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Jan Onthoofding in Moergestel

Foto's (1)