Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara in Sint Hubert

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 16
5454GK Sint Hubert (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 15e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara

R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara. Ten dele nog 15e eeuws gotische kerk, waaraan in 1924 een nieuw transept en koor toegevoegd zijn. 15e eeuwse toren van drie geledingen, waarvan de middelste met rechthoekig en de bovenste met spitsboogvormige nissen is versierd; achtkante spits. Eenbeukig schip met vlak gestucadoord tongewelf uit 1825. Kerk-inventaris: in het torenportaal beelden, tesamen de Drievuldigheid met Maria en Johannes Evangelist voorstellende, afkomstig van het gesloopte 18e eeuwse altaarretabel. 18e eeuwse preekstoel en biechtstoel; vroeg 16e eeuws Catharinabeeld; laat 18e eeuwse beelden van Hubertus, Jacobus en Barbara. Gesneden orgelbalustrade uit 1857. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara
3
Recensie door: ()
Ik vind deze kerk een erg mooie en vooral kleine kerk. Daarom vind ik deze parochie fijn om in te zitten, de beelden zijn mooi en het is een oude kerk en dat vind ik mooi aan een kerk.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Hubert, église 1.JPG

De Kerk van de Heiligen Hubertus en Barbara is een kerk in Sint Hubert in de provincie Noord-Brabant. Het is een rijksmonument.

Het gebouw is ten dele nog een 15e-eeuwse gotische kerk, waaraan in 1924 een nieuw transept en koor toegevoegd zijn. De ingebruikname was in 1825.

De toren en het middenschip stammen uit 1459. De toren bestaat uit drie geledingen. De ingang met rondboograam is later toegevoegd. In de tweede geleding is aan alle zijden een rechthoekig spaarveld aangebracht. Aan de noordkant is een veelhoekige traptoren.

In de muren aan de zijkant is ijzeroersteen verwerkt, die in deze streek te vinden is. Ook de fundamenten van het eenbeukige schip zijn uit deze steensoort gemaakt. Het schip bestaat uit vier traveeën, die van steunberen zijn voorzien. In 1825 is in het interieur een vlak tongewelf aangebracht. In 1934 werd het kerkje met dwarspand en koor uitgebreid. Toen werd het lagere, oude koor afgebroken.

Interieur

Het interieur kent een orgelgalerij uit 1857, die ooit een communiebank is geweest. Een God de Vader en een kruisgroep in de toren, alsmede twee putti in het koor, zijn onderdelen van het gesloopte, 18e-eeuwse hoogaltaar. Er zijn laat-18e-eeuwse beelden van Jacobus, Hubertus en Barbara. In het noordertransept is er een beeld van de Heilige Catharina dat tussen 1520 en 1530 is gemaakt. De biechtstoel en de preekstoel stammen uit de 18e eeuw. De preekstoel toont reliëfs van de Goede Herder en Sint-Hubertus.

Externe links


Monumenten in de buurt van R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara in Sint Hubert

Boerderij onder wolfsdak

Voortsestraat 9
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: BOERDERIJ uit ca. 1900. De boerderij ligt op de kop vaneen diep rechthoekig perceel. De boerderij zelf heeft een rechthoekige pl..

De Heimolen

Wanroijseweg 99
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
"De Heize Molen". Ronde stenen beltkorenmolen uit 1878.

Krukhuisboerderij

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij Inleiding Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Amba..

Vrijstaande schuur

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 2: vrijstaande schuur Inleiding Vrijstaande SCHUUR met dwarsdeel, daterend uit XVIII en opgetrokken in Ambachteli..

Molenaarshuis

Schoolstraat 46
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: MOLENAARSHUIS uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De bijbehorende molen, die aan de Wanrooijseweg stond, is in 1950 afgebroken..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K.Kerk van de H.H.Hubertus en Barbara in Sint Hubert

Foto's (2)