Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Aldendriel in Mill

Kasteel Buitenplaats

Kasteelsestraat 2
5451NZ Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw (oudere kern) eerste helft van de 17e eeuw (huis) 1763 (gewijzigd)


Beschrijving van Kasteel Aldendriel

Kasteel Aldendriel. Gedeeltelijk omgracht huis uit de eerste helft van de 17e eeuw, gewijzigd in 1763. Kern van het hoofdgebouw is een oudere vakwerkbouw uit de 16e eeuw. Ingangsvleugel met poortboog tussen trapgevels; aan de noordzijde van het binnenplein de woonvleugel, met oostelijke trapgevel; muurankers 1763. Voorhof met vijf poorttoegangen tussen bakstenen pilasters met natuurstenen bekroningen, 17e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29930
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Aldendriel
Kasteel Aldendriel - Mill - 20159443 - RCE.jpg
Locatie Mill, Nederland
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 47′ OL
Gebouwd in 1477
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  29930
Kasteel Aldendriel
Kasteel Aldendriel

Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477. Het bevindt zich in het Brabantse dorp Mill. Het omgrachte kasteel bestaat uit een voorburcht en een weer apart omgrachte hoofdburcht.

Geschiedenis

De eerst bekende bewoner is in circa 1500 jonkheer Hendrik van der Voort van Aldendriel. Zijn familiewapen bestaat uit een rode lelie op een zilveren schild, omlijst met vijf rode blokken. Het kasteel blijft tot 1700 in het bezit van deze familie. Daarna kwam het landgoed in handen van de heren Van Well. In die tijd werd het gebruikt als jachtslot en zomerverblijf. Van het oorspronkelijke huis is niet veel meer over wegens meerdere verbouwingen in de loop van honderden jaren.

Gebruik

Het is anno 2016 nog steeds particulier eigendom. Het kasteel is niet publiekelijk toegankelijk. Sinds 1990 is in het koetshuis in de voorburcht een horecabedrijf gevestigd waar feesten en partijen kunnen worden gehouden. Sinds 2014 is in de dienstwoning van het landgoed is een internet bureau gevestigd.

Galerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel Aldendriel in Mill

Boerderij met schuur en stalruimten, behoort hebbend tot het kasteel Aldendriel. Rijk met pilasters geornamenteerde en van vele inrijpoorten voorziene ..

Kasteelsestraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Boerderij met schuur en stalruimten 17e eeuws, behoort hebbend tot het kasteel Aldendriel. Rijk met pilasters geornamenteerde en van vele in..

Voormalige boerderij op T-vormige plattegrond

Schoolstraat 24
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Voormalige BOERDERIJ op T-vormige plattegrond uit 1878. Naast een boerenbedrijf waren hier vroeger een smederij en café gehuisv..

St. Willibrordus

Kerkstraat 2
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
St.Willibrordus, 1877-1878, C.van Dijk. Neogotische pseudobasiliek met gelede pijlers en eenbeukig koor, geinspireerd op laat-gotische pseud..

Molenaarshuis

Schoolstraat 46
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding: MOLENAARSHUIS uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De bijbehorende molen, die aan de Wanrooijseweg stond, is in 1950 afgebroken..

De Korenbloem (Mill)

Molenstraat 54B
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
"De Korenbloem". Ronde stenen beltkorenmolen uit 1847.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Aldendriel in Mill

Foto's (5)