Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Midwolda

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 168
9681AL Midwolda (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1708 (toren) 1738-'40 (kerk) 1965-'72 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op ruim omheind kerkhof. Zeer ruime dorpskerk uit 1738, niettegenstaande de kap die uit twee zadeldaken bestaat met wolfeinden, inwendig als een ruimte behandeld en gedekt door een smaller gedrukt tongewelf, op binten waartussen aan de zijden vlakke zolderingen. Onder de binten grote korbeels met decoratieve beschildering en houten kolommen, waarvan er een viertal over zijn. Vierkante toren met achtzijdige bovenbouw, overgaand in houten lantaren; de toren is blijkens opschrift reeds in 1708 gesticht. In de kerk rijk gesneden 18e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord; doophek; groot orgel met rugpositief uit 1772, gemaakt door A.A. Hinsz; twee herenbanken en een aantal banken met gesneden wangstukken. Aantal 17e en 18e eeuwse zerken. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van A.H. van Bergen, 1807, diam. 117 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29921
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Midwolda
Midwolda - kerk - achterzijde.jpg
Plaats Midwolda
Gebouwd in 1738
Monumentnummer  29921
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren 1708
Afbeeldingen
gevelsteen 1738
gevelsteen 1738
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Hinszorgel uit 1772

De kerk van Midwolda is een tweebeukige zaalkerk uit 1738 in het dorp Midwolda in de gemeente Oldambt, die mede bekend is door het bijzondere kerkorgel uit 1772.

De huidige kerk verving de middeleeuwse Kruiskerk van Midwolda die volgens de overlevering het grootste kerkgebouw in de provincie Groningen was. Omdat het dorp zich verplaatst had naar een zuidelijker gelegen zandrug om zich beter te beschermen tegen overstromingen van de Dollard, was de kruiskerk geïsoleerd komen te liggen. Bovendien was het gebouw steeds bouwvalliger geworden en een van de torens was al ingestort.

De nieuwe kerk kwam dichter bij de dorpskern te staan. Eerst werd in 1708 een nieuwe kerktoren opgetrokken en in 1738 kwam het kerkgebouw gereed. De vier torenspitsjes op het dak verwijzen naar de vier torens van de oude kerk. De vier adelaars die als windvaan bovenop de spitsen staan verwijzen naar de stad Groningen, die het patronaatsrecht bezat. De toenmalige bewoner van de Ennemaborg, Johan Hora, was een belangrijke financier van de nieuwe kerk. De eerste predikant was Wilhelmus Schortinghuis.

De kerk heeft een groot orgel uit 1772 van de beroemde orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. Het werd gefinancierd door Johan Hora Siccama, kleinzoon van Johan Hora. Voor een dorpsorgel is dit rijksmonument uitzonderlijk groot. Het heeft 33 registers, verdeeld over twee klavieren en een vrij pedaal. Al het pijpwerk is tot op heden nog origineel.Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Midwolda

Lommerlust: Pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Hoofdweg 111
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang. In het midden zesruitsvensters; omlopende kroonlijst..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Hoofdweg 99
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwd KOETSHUIS gebouwd in 1904 onder architectuur van G. Kruizinga uit Oostwold in een Eclectische bou..

Hermans Dijkstra 2 Hermans Dijkstra, tuin ("slingertune")

Reinste Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 2 Inleiding TUIN in Engelse Landschapsstijl. 'Slingertune' (slingertuin), aangelegd omstreeks 1858, tegelij..

Hermans Dijkstra 1 Hermans Dijkstra

R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 1 R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 1 Inleiding Op een ruim erf gelegen OLDAMBTSTER BOERDERIJ die, getuige de hardstenen dedenksteen in de stoep..

Hermans Dijkstra 4 Hermans Dijkstra, stookhut

bij R. Abdenaweg 1 Abdenaweg 1 4 bij R. Abdenaweg 1
Midwolda (Gemeente Oldambt)
Omschrijving complexonderdeel 4 STOOKHUT uit omstreeks 1858 op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door zadel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en toren in Midwolda

Foto's (6)