Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Huizinge

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 15
9992TZ Huizinge (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1325-1350 (koor, schip) 14e eeuw (toren) 1847 (verb. toren) 1868 (verb. toren) 1960-'63 (rest.) 1350 1325-1350 (koor, schip) 14e eeuw (toren) 1847 (verb. toren) 1868 (verb. toren) 1960-'63 (rest.)
Architect: R. Offringa (1960-'63) Offringa 1963 R. Offringa (1960-'63)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw gedekt door vier koepelgewelven en een sluitingsgewelf over de koorsluiting. Stylistisch behorend tot de Groninger Romano-gotische groep uit het midden van de 13e eeuw. Aan de westzijde in 1847 herbouwde toren. Op de gewelven zijn schilderingen ontdekt en bewaard. In de kerk gemetseld sacramentshuisje. Koorhek uit 1641. 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord. Eenvoudig doophek. Eiken banken met gesneden omlijsting der panelen. Enige zerken t.w. twee 16e eeuwse priesterzerken en een 17e eeuwse met wapen Coenders. Tweeklaviers orgel in 1825 gemaakt door L. en J. van Dam. Klokkenstoel met twee klokken waarvan een van G. Klinge?, 1452, diam 63 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1663. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29897
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Janskerk
Huizinge Church.JPG
Plaats Huizinge
Gebouwd in dertiende eeuw
Monumentnummer  29897
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Afbeeldingen
Halfronde koorsluiting
Halfronde koorsluiting
Portaal:  Christendom

De Janskerk (ook Johannes de Doperkerk) in het Groninger dorp Huizinge is een romanogotisch bouwwerk uit de 13e eeuw. Met name de rondgesloten apsis, waarvan de gevel in smalle vlakken is verdeeld door lisenen, met rondboogfries en ronde nissen aan de bovenzijde en licht spitsbogige vensters met kraalprofiel daaronder, maakt de kerk tot een van de fraaiste voorbeelden van de romanogotiek in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is beschermd als rijksmonument.

Beschrijving

De kerk werd omstreeks 1250 gebouwd. De toren dateert uit de 14e eeuw.

De in verhouding lage toren is ongeleed. Het piramidevormige dak van de toren dateert uit 1868: Tot 1848 had de toren een zadeldak. Vervolgens werd er een dubbele koepel op gebouwd, zoals nu nog te zien bij de Mariakerk van Uithuizermeeden. Het geheel was echter onvoldoende afgewerkt, waardoor de regen het balkwerk deed verrotten en reeds 20 jaar na de bouw besloten werd om de huidige spits te plaatsen.[1]

In de 15e eeuw zijn de ramen in de zuidelijke kerkmuur vervangen door gotische spitsboogvensters. In het interieur zijn diverse schilderingen uit de 15e eeuw op de gewelven bewaard gebleven. Naast diverse florale motieven is er een afbeelding van het laatste oordeel. In het midden wordt Christus weergegeven, die oordeelt of de zielen die gewogen zijn door de aartsengel Michaël, naar de hemel gaan, rechts van hem, of naar de hel, die links van hem is afgebeeld. Bij de hemel worden Maria en Petrus met sleutel afgebeeld. De hel is weergegeven in de vorm van een muil van een monster, waar ook een geestelijke in is verdwenen. Een ander afbeelding, die bewaard is gebleven, betreft de maagd Maria, symbolisch weergegeven door de figuur van een eenhoorn. Op de scheiding van het schip en het koor staat een hek, geschonken in 1641 door de toenmalige bewoners van de borg Fraam, Berend Coenders van Helpen en Anna Coenders. Op een bord boven de doorgang worden de functies van de schenker uitgebreid weergegeven. In het koor bevinden zich drie grafzerken, een heel grote zerk ter nagedachtenis aan een andere bewoner van de voormalige borg Fraam, Wilhelmus Coenders van Helpen. De twee wat kleinere zerken, maar toch ook van een fors formaat, zijn priesterzerken.

De preekstoel dateert uit 1808 en is voorzien van snijwerk met afbeeldingen van de vier deugden geloof, hoop, liefde en waakzaamheid. Het orgel werd omstreeks 1825 gebouwd door de orgelbouwers Luitjen Jacob van Dam en Jacob van Dam uit Leeuwarden.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Huizinge

Dorpsschool Voorm. dorpsschool ('t Ol Schoultje)

Torenstraat 1
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Inleiding SCHOOLGEBOUW, genaamd `'t Ol Schoultje' (niet-origineel), gebouwd in 1877 door architect J. Tilbusscher in een Ambachtelijk-tradi..

Wierde

Torenstraat
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Wierde. Datering: begin jaartelling. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage C).

Langgerekt complex van vier diaconiewoningen

Marialaan 2
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Langgerekt complex van vier diaconiewoningen onder een dwars zadeldak tussen topgevels. In een van de gevels stichting-steen 1835. Vier eenv..

Algemene begraafplaats 2 Algemene begraafplaats, baarhuisje

bij E.L. Ubbensweg 4 Ubbensweg 4 2 bij E.L. Ubbensweg 4
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Omschrijving BAARHUISJE opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in een Overgangsstijl, in een rode baksteen op een trasraam van donkere..

Algemene begraafplaats 1 Algemene begraafplaats

bij E.L. Ubbensweg 4 Ubbensweg 4 1 bij E.L. Ubbensweg 4
Huizinge (Gemeente Loppersum)
Omschrijving Algemene BEGRAAFPLAATS aangelegd op een rechthoekig, omgracht terrein dat wordt omzoomd door een haag en bomen. De sobere graf..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)