Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand onder schilddak in Sommelsdijk

Woonhuis

Voorstraat 37
3245BG Sommelsdijk (gemeente Middelharnis)
Zuid Holland

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw


Beschrijving van Pand onder schilddak

Pand onder schilddak, waarschijnlijk 17e eeuw. Gepleisterde gevel met ingezwenkte zijkanten, natuurstenen hoekvoluten op geprofileerde dekplaatjes en een houten kroonlijst, 19e eeuw. Twee ijzeren stoephekken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29861
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand onder schilddak in Sommelsdijk

Pand met verdieping en hoog schilddak

Voorstraat 39
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand met verdieping en hoog schilddak, 17e eeuw. Gepleisterde lijstgevel, midden 19e eeuw, met in het hoofdgestel liggende vensters.

Pand met verdieping en schilddak

Voorstraat 35
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde lijstgevel met boven de vensters, die geprofileerde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken he..

Pand met verdieping en vernieuwd zadeldak, evenwijdig aan de straat

Voorstraat 41
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand met verdieping en vernieuwd zadeldak, evenwijdig aan de straat, 17e eeuw. Het bovendeel van de gevel met bepleistering, houten kroonlij..

Hoog pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel, thans afgedekt met een rollaag

Voorstraat 31
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Hoog pand met tot puntgevel gewijzigde trapgevel, thans afgedekt met een rollaag. Top met natuurstenen geprofileerde waterlijsten en banden...

Pandje met smalle gevel, waarvan de top ingezwenkte zijkanten

Voorstraat 33
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pandje met smalle gevel, waarvan de top ingezwenkte zijkanten, gebeeldhouwde voluten op de dekplaatjes en een fronton met banderolle, waarin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand onder schilddak in Sommelsdijk

Foto's (1)