Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortvliet museum in Middelharnis

Gebouw

Raadhuisstraat 1
3241CP Middelharnis
Zuid Holland

Bouwjaar: 1639 (gebouw) 1834-1839 (zijvleugels)
Architect: Arent van 's-Gravesande

(1 recensie)

Beschrijving van Poortvliet museum

Raadhuis. Gebouw in de trant van de Hollandse classicisme, ontworpen in 1639 door Arent van 's-Gravesande en uitgevoerd door Pieter Adriaanszn. Noorwits. Beelden op het fronton, voorstellend Gerechtigheid, Liefdadigheid en Voorzichtigheid, door Pieter Arjenszn. 't Hooft. Raadszaal en vestibule met stucplafond in Empirevormen. Een poort onder het bordes geeft toegang tot het kerkterrein. Twee kleine zijvleugels, vermoedelijk uit de jaren 1834-'39. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Poortvliet museum
5
Recensie door: ()
Ik ben in het bezit van een pentekening van dit gebouw, wat gemaakt is door L K Garritsen jaartal 1928,graag wat informatie hierover.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Rien Poortvliet museum
Marguerita Hoeve op Tiengemeten in 1998, sinds 2007 locatie van het museum.
Marguerita Hoeve op Tiengemeten in 1998, sinds 2007 locatie van het museum.
Locatie Tiengemeten
Coördinaten 51° 45′ NB, 4° 19′ OL
Opgericht 1992
Detailkaart
Rien Poortvlietmuseum (Zuid-Holland)
Rien Poortvlietmuseum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Rien Poortvliet Museum is een museum over de beeldend kunstenaar Rien Poortvliet op het eiland Tiengemeten, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Middelharnis

In 1992 werd door Prins Bernhard een museum geopend, dat gewijd was aan het leven en werk van Rien Poortvliet. Het bevond zich in het oude raadhuis van de plaats Middelharnis op Goeree-Overflakkee. Op 18 december 2006 werd het gesloten vanwege de financiële situatie van het museum en een verschil van inzicht in de te volgen koers. De toegangsprijs bedroeg vlak voor de sluiting vier euro, waarvoor de bezoeker ook een kladblokje kreeg met daarop een natuurafbeelding van de hand van Poortvliet.

Tiengemeten

De familie Poortvliet en de Vereniging Natuurmonumenten bereikten begin 2007 overeenstemming over de nieuwe vestiging van het museum. Het museum werd gevestigd in de Marguerita Hoeve, een karakteristieke boerenwoning uit het begin van de 19de eeuw op het natuureiland Tiengemeten. Het museum is gelegen vlak bij de haven, direct naast het natuur-infocentrum van Natuurmonumenten. Het werd geopend op 8 juli 2009. De opening werd verricht door Jan Franssen, commissaris van de koningin in Zuid-Holland.

Het museum bevat tientallen originele werken van Poortvliet als beeldend kunstenaar. Daarnaast zijn er in het museum enkele persoonlijke voorwerpen te zien en ook een korte film, waarin Poortvliet vertelt over zichzelf en onder andere in zijn huis in Soest aan het werk te zien is. Natuurlijk ontbreekt ook zijn creatie David de Kabouter niet in het museum.

Externe linkMonumenten in de buurt van Poortvliet museum in Middelharnis

Pand onder zadeldak en met gepleisterde puntgevel

Voorstraat 3
Middelharnis
Pand uit de 17e eeuw onder zadeldak en met gepleisterde puntgevel. Geprofileerde zijdekplaten.

Poortvliet museum

Raadhuisstraat 3
Middelharnis
Blokvormig gebouw met omlopend schilddak, ten dele gepleisterd (nr 5) en voorzien van hoekpenanten en een houten kroonlijst, tweede kwart 19..

Pandje met gepleisterde puntgevel

Voorstraat 5
Middelharnis
Pandje uit de 18e of 19e eeuw met gepleisterde puntgevel.

Pand

Voorstraat 8
Middelharnis
Pand, waarschijnlijk 18e eeuw, met eenvoudige, gepleisterde puntgevel van 19e eeuwse karakter. Hardstenen stoeppaal.

Pand met verdieping en zolderverdieping onder afgewolfd zadeldak

Voorstraat 9
Middelharnis
Pand met verdieping en zolderverdieping onder afgewolfd zadeldak, waarschijnlijk 17e eeuw. Gepleisterde gevel onder rechte kroonlijst. Dubbe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)