Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlissings Bolwerk in Middelburg

Militair Object

Overblijfselen grachten en wallen
4330AA Middelburg
Zeeland


Beschrijving van Vlissings Bolwerk

Uit de overblijfselen van de grachten en wallen is nog duidelijk, voornamelijk aan de noordwestzijde van het Kanaal door Walcheren, het beloop van de historische omwalling van 1595-1598 herkenbaar. Het betreft hier de bolwerken en grachten vanaf het begin van de Poelendaelsesingel tot aan de Veerseweg, bestaande uit 9 voormalige bastions met de voor de aardwerken liggende vest. Omstreeks 1846 zijn, naar ontwerp van Zocher, fraaie plantsoenen op de wallen aangelegd. Buitengrachtse oever: Gelegen langs de Poelendaelsesingel, Vlissingesingel, Lange Vielesingel, Seissingel, Noordsingel en Veersesingel. Deze oever wordt door een in breedte varierend grastalud gevormd. Binnengrachtse oever: A-B. Poelendaelsesingel-Zandstraat. Gevormd door een voormalig bastion, het Vlissings bolwerk. Het bastion is duidelijk herkenbaar door vorm en oplopend talud en is fraai beplant met heesters en geboomte. Tevens staat op het bolwerk een molen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29737
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlissings Bolwerk in Middelburg

Veersebolwerk en bastion

Overblijfselen wallen en grachten
Middelburg
Uit de overblijfselen van de grachten en wallen is nog duidelijk, voornamelijk aan de noordwestzijde van het Kanaal door Walcheren, het belo..

Restanten van de voormalige omwalling van 1595-1598, gewijzigd in 1848, omgevormd tot plantsoenen naar ontwerp van Zocher. Omvat de bolwerken van de V ..

Restanten omwalling
Middelburg
Restanten van de voormalige omwalling van 1595-1598, gewijzigd in 1848, omgevormd tot plantsoenen naar ontwerp van Zocher. Het betreft de b..

Langeviele Bolwerk en Seisbolwerk

Overblijfselen grachten en wallen
Middelburg
Uit de overblijfselen van de grachten en wallen is nog duidelijk, voornamelijk aan de noordwestzijde van het Kanaal door Walcheren, het belo..

Courtine i-iicourtine met voorliggende gracht

Vesting Middelburg
Middelburg
COURTINE I-IICourtine met voorliggende gracht ter breedte van ca. 50m, buitengrachtboord ter breedte van ca. 5m en nabij het midden een rece..

Bolwerk iibastion met voorliggende gracht

Vesting Middelburg
Middelburg
BOLWERK IIBastion met voorliggende gracht ter breedte van ca. 40m en buitengrachtboord ter breedte van ca. 5m.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlissings Bolwerk in Middelburg