Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Laurens in Middelburg

Kerkelijk Gebouw

Van Cittersstraat 69
4333KV Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1644


Beschrijving van Sint Laurens

Inleiding Vrij, op een straathoek gelegen bakstenen kerkje, in hoofdvorm daterend uit 1644, met toegangspoortje onder schilddak en op de hekposten zandstenen miniatuur-burchten, een ingangsportaal en een vierkant klokkentorentje op de nok van de kerk. De consistorie tegen de oostgevel dateert volgens het jaartal in de eerst gelegde steen uit 1928. Ten zuidoosten van de kerk ligt een klein kerkhofje. Omschrijving De kerk bezit een rechthoekige plattegrond ter lengte van vijf travee├źn die afwisselend met een spitsboogvenster of blind zijn uitgevoerd en geleed met versneden steunberen. De kerk heeft een schilddak gedekt met leien. In de westgevel, rechts van de ingang is een hardstenen grafsteen ingemetseld van Jacob Verheye van Citters, overleden in 1753. Inwendig bezit de kerk eenvoudig eiken meubilair, een orgel uit het begin van de 19de eeuw (tegen de westmuur, op een balkon), zowel tegen de zuid- als de noordmuur drie rouwborden uit de 17de eeuw, een eiken kansel met trapje, boogpanelen, klankbord en rugstuk uit de 17de eeuw (opgesteld tegen de oostmuur), een gezangenbord (vermoedelijk 18de-eeuws), een koperen doopbekken uit 1842 bevestigd aan de kansel alsmede een zeldzaam topografisch schilderij tegen de zuidwestmuur " 't Ridderlijk Huijs Popkens Burgh Met Synne Leen en alodiale Landen Ao 1702 uyt den velde gemeten", rechtsonder staat "opgetekend door Joannis de Neeff geadmitteerd landmeter". Mechanisch torenuurwerk, Gebr. van Bergen, 1931. Waardering Op basis van een datering in 1644 beschikt de kerk over oudheidkundige waarde en liggen architectuurhistorische waarden besloten in het type gebouw - een eenvoudige dorpskerk -, in de behouden gebleven hoofdvorm, structuur en bouwmassa terwijl het kerkje door zijn vrije ligging aan het begin van de straat in stedenbouwkundig opzicht een historische markeringsfunctie vervult. De grotendeels uit de bouwtijd daterende inventaris vervolmaakt de documentaire waarde van het kerkgebouw als karakteristiek monument uit de 17de eeuw waarin accenten uit latere perioden de ontwikkelingsgeschiedenis vertegenwoordigen en weerspiegelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29734
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Laurens in Middelburg

Voormalig gemeentehuis

Noordweg 493
Middelburg
Inleiding Voormalig gemeentehuis, in 1931 in Interbellum-architectuur gebouwd, uitgevoerd door aannemer M. Walraven. Omschrijving Pand op..

Groenoord

Noordweg 497
Middelburg
Omschrijving Voormalige burgemeesterswoning op rechthoekige plattegrond met diverse erkers en aanbouwtjes. Twee bouwlagen hoog met asymmetr..

Interbellum woning

Noordweg 491
Middelburg
Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond met smalle aanbouw aan achterzijde en erkeruitbouw aan zij- en voorkant. Opgetrokken uit ..

Romp van molen De Hoop

Noordweg 482
Middelburg
Inleiding Romp van molen De Hoop, een voormalige stellingmolen gebouwd in 1721 en na een brand in 1943 voorzien van een maalinstallatie; in..

Welgelegen

Noordweg 402
Middelburg
Hof "Welgelegen". Gepleisterde POORTPALEN waarop "Anno" en "1662". Woonhuis in gele stenen met gepleisterde topgevel met hoog pannen zadel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Laurens in Middelburg

Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven