Stadhuis in Middelburg

4331LJ Middelburg

Architect: leden familie Keldermans

Beschrijving van Stadhuis

RAADHUIS, bestaande uit: een hoofdgebouw aan de Markt, met toren en traptoren 1452 en volgende jaren gebouwd en in 1512-1514 door Anthonie Keldermans voorzien van een nieuwe gevel, die werd samengevoegd met die van de gelijktijdig naast het raadhuis aan de Markt gebouwde Vleeshal. De XV toren werd in 1506-1511 voorzien van een bekroning. De natuurstenen, rijk met beeldhouwwerk versierde gevel aan de zijde van de Markt vertoont zeven traveeën van het oorspronkelijke raadhuis, met rechts op de hoek een achtkante koertoren van twee geledingen en links aangebouwd de drie met topgevel bekroonde traveeen van de Vleeshal. Er zijn twee verdiepingen, gescheiden door een waterlijst. In de penanten tussen de spitsboogvensters van de verdieping beeldnissen waarin oorspronkelijk de 25 gravenbeelden van Michiel IJwijns uit Mechelen (1512-1514), thans door replieken vervangen. De toegang, oorspronkelijk aan de zijde van de Noordstraat werd in 1613 verplaatst naar de Marktzijde. Voor de ingang een hardstenen bordes 1756. In de topgevel van de Vleeshal een in 1910 aangebracht modern beeld, voorstellende Koningin Wilhelmina met haar dochtertje. De zijgevel aan de zijde van de Noordstraat telt vijf traveeen uitgevoerd in de trant van de voorgevel, doch zonder beelden. Boven de twee linker traveeen een topgevel als bij de vleeshal. De zijgevel en achtergevel van de Vleeshal aan de Helm, eveneens van natuursteen en van spitsboogvensters voorzien, zijn uitgevoerd in eenvoudiger trant. De toren heeft vierkant benedenstuk XV, en vervolgens op een geleding met spitsboognissen een achtkant bovenstuk 1506-1511 met onderling en met de lantaren verbonden hoekpinakels. Onder het uurwerk speelwerk met ruitertjes en voetknechten (naar het oude, dat bij de brand van 1940 verloren ging, gecopieerd), en in de toren een klok uit 1527 (in 1945 uit Duitsland teruggekeerd). Inwendig: In het vernieuwde interieur is de oude indeling gehandhaafd. De gewelven over de trap, de torenkamer en de Vleeshal zijn gedeeltelijk nog oud. Nieuw tongewelf over de burgerzaal in de Vleeshal. De volgende oude elementen, van elders afkomstig, in het nieuwe interieur opgenomen: Trouwzaal: hardstenen gotische schouw, gedateerd 1549. Herkomst? Raadzaal: groot gebeeldhouwd stadswapen afkomstig uit de vroegere aanbouw 1780-'84, wellicht vervaardigd door de beeldhouwer Van Camhout. Kamer burgemeester en wethouders: Zeeuwse schouw met zandstenen pilasters en eikehouten fries. Herkomst? XVIIb. Eikehouten deur met geprofileerde panelen en ebbenhouten versiering. Herkomst? XVIIb-c. Eikehouten portaal met gesneden pilasters, vruchtguirlandes en fronton. Herkomst? XVIId. Eikehouten betimmering met dubbele deur, een kast aan weerszijden. Afkomstig uit huis te Groningen. XVIIIa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)