Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Middelburg

Gebouw

Markt 1
4331LJ Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1452-1520
Architect: leden familie Keldermans


Beschrijving van Stadhuis

RAADHUIS, bestaande uit: een hoofdgebouw aan de Markt, met toren en traptoren 1452 en volgende jaren gebouwd en in 1512-1514 door Anthonie Keldermans voorzien van een nieuwe gevel, die werd samengevoegd met die van de gelijktijdig naast het raadhuis aan de Markt gebouwde Vleeshal. De XV toren werd in 1506-1511 voorzien van een bekroning. De natuurstenen, rijk met beeldhouwwerk versierde gevel aan de zijde van de Markt vertoont zeven traveeën van het oorspronkelijke raadhuis, met rechts op de hoek een achtkante koertoren van twee geledingen en links aangebouwd de drie met topgevel bekroonde traveeen van de Vleeshal. Er zijn twee verdiepingen, gescheiden door een waterlijst. In de penanten tussen de spitsboogvensters van de verdieping beeldnissen waarin oorspronkelijk de 25 gravenbeelden van Michiel IJwijns uit Mechelen (1512-1514), thans door replieken vervangen. De toegang, oorspronkelijk aan de zijde van de Noordstraat werd in 1613 verplaatst naar de Marktzijde. Voor de ingang een hardstenen bordes 1756. In de topgevel van de Vleeshal een in 1910 aangebracht modern beeld, voorstellende Koningin Wilhelmina met haar dochtertje. De zijgevel aan de zijde van de Noordstraat telt vijf traveeen uitgevoerd in de trant van de voorgevel, doch zonder beelden. Boven de twee linker traveeen een topgevel als bij de vleeshal. De zijgevel en achtergevel van de Vleeshal aan de Helm, eveneens van natuursteen en van spitsboogvensters voorzien, zijn uitgevoerd in eenvoudiger trant. De toren heeft vierkant benedenstuk XV, en vervolgens op een geleding met spitsboognissen een achtkant bovenstuk 1506-1511 met onderling en met de lantaren verbonden hoekpinakels. Onder het uurwerk speelwerk met ruitertjes en voetknechten (naar het oude, dat bij de brand van 1940 verloren ging, gecopieerd), en in de toren een klok uit 1527 (in 1945 uit Duitsland teruggekeerd). Inwendig: In het vernieuwde interieur is de oude indeling gehandhaafd. De gewelven over de trap, de torenkamer en de Vleeshal zijn gedeeltelijk nog oud. Nieuw tongewelf over de burgerzaal in de Vleeshal. De volgende oude elementen, van elders afkomstig, in het nieuwe interieur opgenomen: Trouwzaal: hardstenen gotische schouw, gedateerd 1549. Herkomst? Raadzaal: groot gebeeldhouwd stadswapen afkomstig uit de vroegere aanbouw 1780-'84, wellicht vervaardigd door de beeldhouwer Van Camhout. Kamer burgemeester en wethouders: Zeeuwse schouw met zandstenen pilasters en eikehouten fries. Herkomst? XVIIb. Eikehouten deur met geprofileerde panelen en ebbenhouten versiering. Herkomst? XVIIb-c. Eikehouten portaal met gesneden pilasters, vruchtguirlandes en fronton. Herkomst? XVIId. Eikehouten betimmering met dubbele deur, een kast aan weerszijden. Afkomstig uit huis te Groningen. XVIIIa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Middelburg
Voorzijde van het stadhuis van Middelburg
Voorzijde van het stadhuis van Middelburg
Locatie Middelburg
Oorspr. functie Stadhuis
Huidig gebruik Trouwlocatie
Start bouw 15e eeuw
Bouw gereed 16e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 29284
Architect Keldermans
Lijst van rijksmonumenten in Middelburg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Middelburg is een stadhuis in laat-gotische stijl gelegen aan de Markt in Middelburg. De bouw begon in 1452 geleid door meerdere generaties van de Vlaamse architectenfamilie Keldermans en duurde tot 1520. Het stadhuis heeft een façade met gotische vensters, rood-witte luiken, torentjes en vijfentwintig beelden van Zeeuwse graven en gravinnen. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Lange Jan. Vroeger was er ook een vleeshal gevestigd in het stadhuis. De vleeshal is thans in gebruik als gratis toegankelijke expositie-ruimte met een collectie hedendaagse kunst die door het SBKM beheerd wordt sinds omstreeks 1980.

Het stadhuis brandde op 17 mei 1940 van binnen helemaal uit als gevolg van het bombardement op Middelburg. Oude schilderijen en perkamenten documenten gingen verloren, alleen de buitenkant overleefde de ramp. Sinds 2004 is in het stadhuis de University College Roosevelt gevestigd. Tegenwoordig wordt het stadhuis alleen gebruikt voor trouwerijen in de trouwzaal op de begane grond. Op de eerste etage bevindt zich de Burgerzaal waar officiële ontvangsten plaatsvonden. Ook is er de vergaderzaal waar het college vergaderde en een kamer voor de burgemeester.Monumenten in de buurt van Stadhuis in Middelburg

Pand

Markt 85
Middelburg
PAND genaamd "St. Joris". Eenvoudige lijstgevel. Gebeeldhouwde gevelstenen voorstellende de wapens van Middelburg en Zeeland, alsmede St. Jo..

Huis met rechte gevel onder schilddak

Vlasmarkt 2
Middelburg
Huis met rechte gevel onder schilddak. Lijst met panelen. XVIII.

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Vlasmarkt 4
Middelburg
Huis met XIX gebosseerd gepleisterde lijstgevel. Winkelpui op plint van natuursteen met zwartgeschilderde ornamenten. Lijst met consoles. XV..

Geen zelfstandig pand

Vlasmarkt 1
Middelburg
Geen zelfstandig pand. Apart genummerde zij-ingang van het hoekhuis aan de Markt. Ankers. Gevelsteen ingemetseld met de 'Rode Toren' en wap..

Pand 'De rode toren'

Markt 83
Middelburg
PAND "De Rode Toren". Gepleisterde gevel, bekroond door houten fronton. In de driehoek een rond zoldervenster. XIX houten winkelpui met midd..