Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen in Middelburg

Woonhuis

Londensekaai 35
4331JH Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: midden 17e eeuw (oorsprong) 1885 (gewijzigd)


Beschrijving van Pand bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen

In oorsprong midden 17e eeuws, in 1885 gedeeltelijk gewijzigd PAND, bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen onder een in 1885 aangebracht, met leien, pannen en zink gedekt mansardedak en een door een gang met het voorhuis verbonden, midden 17e eeuws achterhuis met verdieping en sedert 1885 vlakgedekt; tegen het achterhuis een in 1885 aangebrachte serre. De uit 1885 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken, drie vensterassen brede voorgevel heeft een hardstenen plint, een deur met smeedijzeren deurroosters en getoogd bovenlicht, getoogde vensters (met T-ramen op de verdiepingen) en op de verdieping in het midden een balcon op consoles, is afgesloten door een forse kroonlijst met verhoogde velden en gekorniste lijsten bij de "triglyfen" en is voorzien van zware stucwerk (cordon) lijsten, -hoekpilasters, -banden, -strekken boven de vensters op de verdiepingen en -decoraties (plaquettes) op de penanten op de begane grond; diamantkoppen onder de vensters op de 1e verdieping); het voorhuis heeft een gepleisterde achtergevel met 18e eeuwse schuiframen. Het achterhuis heeft aan de binnenplaats een gepleisterde, met een lijst afgesloten gevel; de achtergevel is op de begane grond gepleisterd, op de verdieping opgetrokken in schoon metselwerk en voorzien van T-ramen met getoogde dorpel en 4-ruits bovenlicht, en is afgesloten door een goot op klossen. Inwendig: oorspronkelijke moer- en kinderbinten balklagen. Vlakgedekte kelders met vloeren van hardstenen tegels en estrikken; in kookkelder 18e eeuwse schouw, bedstede-kastenwand en overige wanden bekleed met witte tegels; in kelder onder achterhuis een verborgen trap. De hal en de vertrekken op de begane grond en de verdieping zijn voorzien van ten dele zeer fijn gedetailleerde, 19e eeuwse stucwerkplafonds (in de hal ook de wanden gedecoreerd met stucwerk); enige eenvoudige marmeren (rood en zwart) schouwen; gang met marmeren vloer en ijzeren twee-spiltrap met gietijzeren spijlen ter hoogte van de in 1885 tot keuken verbouwde binnenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 29278
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen in Middelburg

Huis genaamd 'Wapen van amsterdam'

Londensekaai 37
Middelburg
Huis genaamd "Wapen van Amsterdam". Lijst met consoles. Voordeuromlijsting in eenvoudige Lodewijk XVI trant. Stoep met schuin kelderluik en ..

Huis met rechte gevel, kroonlijst met datering 1754 in cartouches en gesneden consoles

Londensekaai 33
Middelburg
Huis met rechte gevel, kroonlijst met datering 1754 in cartouches en gesneden consoles. Hardstenen plint. Eenvoudige voordeuromlijsting. Sto..

Huis genaamd 'De pauw'

Londensekaai 31
Middelburg
Huis genaamd "De Pauw". Gecementeerde klokgevel met aanzetvoluten, top bekroond door kleine obelisk en vaasjes. Eenvoudige voordeuromlijstin..

Huis genaamd 'Wapen van utrecht'

Londensekaai 39
Middelburg
HUIS genaamd "Wapen van Utrecht". Gepleisterde lijstgevel. Lijst met datering 1733 in cartouches en hoekstukken. Eenvoudige voordeuromlijsti..

Huis genaamd 'De gouden harpe'

Londensekaai 29
Middelburg
Huis genaamd "De gouden Harpe". Lijstgevel met gesneden consoles. Dakvenster met getoogde bovenlijst. Getoogde strekken boven de vensters. F..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand bestaande uit een voorhuis met twee verdiepingen in Middelburg

Foto's (6)