Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Van de Perrehuis in Middelburg

Gebouw

Hofplein 8
4331CK Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1766
Architect: J.P. van Baurscheidt jr


Beschrijving van Van de Perrehuis

ARRONDISSEMENTSRECHTBANK. In 1765 gebouwd als herenhuis op de plaats, waar vroeger de Duitse orde een commanderij bezat (een gevelsteen in de zijgevel herinnert hieraan). In 1838 in gebruik genomen als gerechtshof, sinds 1876 arrondissementsrechtbank. Hoofdgebouw met twee vleugels aan het Hofplein gelegen. De boogvormige façade van geslepen baksteen, met onderdelen van Bremersteen. Hardstenen omlijsting van de ingang en het middenraam. Driehoekig fronton boven de middenpartij van de gevel. Gesmeed ijzeren raamhekken en dakvensters met roedenverdeling in de vorm van een rad. Hardstenen stoepbordes en idem lantaarnpalen. Inwendig: Audientiezaal; gesneden deuren in Lodewijk XV trant, twee dessus-de-portes, stucplafond Lodewijk XV en schoorsteenomlijsting. Voor deze zaal vervaardigde wandtapijten door Leyniers te Brussel (1765). Raadkamer: schoorsteenomlijsting en grisaille met wapen, XVIIId. Bodekamer: geschilderd behang in de trant van A. Schouman. Boven de deur alliantiewapen van J.A. v.d. Perre en J. v.d. Brande, XVIIId. Op de verdieping: Presidentskamer: gesneden deur en dessus-de-porte, schoorsteen met grisaille, wellicht van P. Gaal. XVIIId. Kamer substituut:griffier: schoorsteen met stucwerk en dessus-de-porte, XVIIIc. Parket officier: houten betimmering en marmeren schoorsteenomlijsting met grisaille door D. v.d. Aa, 1770. Parket substituut-officier: lijstwerk, schoorsteenmantel met spiegel, XVIIIb-c, drie dessus-de-portes in grisaille. Kamer Rechter-Commissaris: eenvoudige schoorsteen met schilderstukje, XVIIId. Bibliotheek: Eikehouten bibliotheekbetimmering met vazen en eikenhouten betimmerd plafond, XVIIId. Practizijnskamer: twee schoorsteenstukjes en dessus-de-porte, XVIIId. Wachtkamer: schoorsteen met grisaille, XVIIId. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28965
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Van de Perrehuis in Middelburg

Domineeswoning

Hofplein 12
Middelburg
Huis met rechte gevel. Kroonlijst met modillons. Halfronde dakkapel. Stoep met stoeppalen. XVIII.

Brouwerijpoort 'De Drye Tonnekens'

Hofplein 14
Middelburg
Natuurstenen toegangspoort tot de v.m. brouwerij "de Drye Tonnekens", gedateerd 1620 en versierd met beeldhouwwerk, o.a. schelp in het Tympa..

Apart genummerde zijingang van het pand Lange Noordstraat 70

Hofplein 2
Middelburg
Apart genummerde zijingang van het pand Lange Noordstraat 70.

Tweezijdig aangebouwd herenhuis in eclectische stijl

Hofplein 9
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, omstreeks 1895 in eclectische stijl gebouwd op het terrein van de in de 19de eeuw gesloopte "Oud..

Apart genummerde ingang in gepleisterde zijgevel van het pand Korte Noordstraat 2

Hofplein 1
Middelburg
Apart genummerde INGANG in gepleisterde zijgevel van het pand Korte Noordstraat nr 2.

Kaart & Routeplanner