Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fors pand, onder een schilddak met nr 94 in Middelburg

Woonhuis

Herengracht 96
4331PZ Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 18e-19e eeuw


Beschrijving van Fors pand, onder een schilddak met nr 94

Fors PAND, onder een schilddak met nr 94. Gepleisterde rechte gevel. Schuifvensters, gedeeltelijk met brede middenstijl. Stoeptrap, voordeuromlijsting met zijlichten en bovenlicht. XVIII-XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28934
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Fors pand, onder een schilddak met nr 94 in Middelburg

Pand zonder verdieping dwarspand met gepleisterde gevel aan de gracht

Herengracht 98
Middelburg
Verdiepingloos dwarspand met gepleisterde gevel en stoep aan de gracht. Schuifvensters met brede middenstijl. Voordeuromlijsting met console..

Fors pand, onder een schilddak met nr 90

Herengracht 92
Middelburg
Fors pand, onder een schilddak met nr 90. Geverfde lijstgevel, dakkapellen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Stoep met stoeppaal en stoeph..

Fors pand, onder een schilddak met nr 92

Herengracht 90
Middelburg
Fors pand, onder een schilddak met nr 92. Geverfde lijstgevel; dakkapellen. Voordeuromlijsting met bovenlicht. Stoep met stoeppaal en stoeph..

Middeleeuwse vestinggrachtrestant van de middeleeuwse gracht ter breedte van

Vesting Middelburg
Middelburg
MIDDELEEUWSE VESTINGGRACHTRestant van de Middeleeuwse gracht ter breedte van ca. 25m, gelegen tussen de Molenberg (stadzijde) en Achter de H..

Middeleeuwse vestinggrachtrestant van de middeleeuwse gracht

Vesting Middelburg
Middelburg
MIDDELEEUWSE VESTINGGRACHTRestant van de Middeleeuwse gracht ter breedte van ca. 25m, gelegen tussen de Penninghoeksingel (stadszijde) en de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fors pand, onder een schilddak met nr 94 in Middelburg

Foto's (1)