Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht en zijtopgevel met vlechtingen in Middelburg

Woonhuis

Herengracht 58
4331PX Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 17e-18e eeuw


Beschrijving van Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht en zijtopgevel met vlechtingen

Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht en zijtopgevel met vlechtingen. Voordeuromlijsting met zijlichten in de posten. Aan de straatzijde uitgebouwde erker. Schuifvensters. XVII-XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pand met vlechtingen

Een boerenvlechting (ook wel boerenvlechtwerk, boerenvlecht en vlechting genoemd) is in de bouwkunde een bepaald soort gemetselde muurafdekking die vooral langs schuine bovenzijdes van gevels te vinden is.

Meerdere lagen metselwerk zijn haaks op de schuine muurrand aangebracht in een wigvormig inzetstuk, de zogeheten beitel, beiteling of tand. De aansluitende, meestal gelijkvormig uitgevoerde, beitels als geheel in de muurrand, wordt de boerenvlechting genoemd. Deze heeft als doel de rand af te dekken en te verstevigen. De vlechting kan worden gezien als een bijzondere vorm van een rollaag.

Boerenvlechtingen zijn met name bij oude gebouwen terug te vinden en uitgevoerd in baksteen. Geveltypes met een schuine muurrand die zich kunnen lenen voor een boerenvlechting zijn onder meer de puntgevel en de tuitgevel.

Zie ook

Bronnen

  • G. Arendzen en J. Vriend (ca. 1932), Bouwkunde. Deel 2. Hand- en Studieboek voor den bouwkundige en den metselaar, blz. 147-149, N.V. Uitgevers-maatschappij "Kosmos", Amsterdam

Monumenten in de buurt van Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht en zijtopgevel met vlechtingen in Middelburg

Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht

Herengracht 62
Middelburg
Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht. Dakkapel. Hoge hardstenen stoep met stoepbanken. Schuifvensters. Voordeuromlijsting met bove..

Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht

Herengracht 64
Middelburg
Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht. Dakkapel. Hoge hardstenen stoep met ijzeren balie. Schuifvensters. Voordeuromlijsting en bov..

Ford dwarspand met gepleisterde lijstgevel

Herengracht 68
Middelburg
Fors dwarspand met gepleisterde lijstgevel aan de grachtzijde en zijtopgevels met vlechtingen. Voordeuromlijsting hoofddeur met snijwerk; bo..

Pand met geverfde langsgevel aan de zijde van de heerengracht

Herengracht 72
Middelburg
Pand met geverfde langsgevel aan de zijde van de Heerengracht. Twee dakkapellen. Schuifvensters met brede middenspil. Staafankers en jaartal..

Hofje

Sint Antheunisstraat 8
Middelburg
HOFJE. Twee rijen aaneengebouwde woninkjes met eenvoudige witgeverfde langsgevels gelegen ter weerszijde van een hof. Aan de zijde van de st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarspand met geschilderde gevel aan de gracht en zijtopgevel met vlechtingen in Middelburg

Foto's (1)