Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijkspostspaarbank in Amsterdam

Gebouw

Van Baerlestraat 27
1071AN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901
Architect: D.E.C.Knuttel


Beschrijving van Rijkspostspaarbank

Rijkspostspaarbank, gebouwd 1899-1901 door D.E.C.Knuttel. Groots opgezet hoekpand met bel-etage en twee verdiepingen onder dwarsgeplaatste zadeldaken, voorzien van balustraden op consoles met obelisken en dakkapellen. Opgetrokken in baksteen, afgewisseld met enkele natuurstenen banden, op natuurstenen rustica-sokkel, in een persoonlijk opgevatte mengvorm van historische bouwstijlen. Gevel aan de Van Baerlestraat bevat risalerende, met natuursteen beklede middenpartij, waarin rondbogige ingang met stoep, en halfrond venster waarboven vergulde inscriptie: Rijkspostspaarbank, topgevel met obelisken; deze middenpartij als ingangspartij wordt bekroond door een afgeplatte tentspits met opengewerkte smeedijzeren hekwerk; accent op de linkerhoek door topgevel met obelisken en tentspits met smeedijzeren bekroning; op de rechterhoek een veelhoekig uitspringende hoekpartij, gedeeltelijk met natuursteen bekleed en voorzien van rondboogfriezen en lisenen, drie topgevels waarin oculi, bekroond door een opengewerkt veelhoekig torentje waarop een windwijzer. Gevel aan de P.Potterstraat heeft accent op de hoek door topgevel met obelisken. Gevel aan de Jan Luykenstraat in zelfde vorm, later uitgebreid in dezelfde, ietwat versoberde trant onder schilddak met dakkapellen. Inwendig lambrizering van tegeltableaux met voorstellingen van gestileerde bloemen, bijen, spinnen met web en provinciewapens, in Art Nouveautrant; kruisgewelven en monumentale trappehuizen met natuurstenen zuilen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 287
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Reclame voor spaarbankboekjes van de Rijkspostspaarbank eind 19e eeuw.

De oprichting van de Rijkspostspaarbank vond in 1881 plaats. De eerste directeur van de Rijkspostspaarbank was Arnold Kerdijk, een progressieve liberaal die in de algemene spaarbank mogelijkheden zag voor de verheffing van de arbeiders.

Het succes van de Rijkspostspaarbank was enorm. Hieraan heeft met name de opvolger van Kerdijk, Armand Sassen, een belangrijke bijdrage geleverd. Kerdijk stapte al een maand na de oprichting op, zijn prioriteiten lagen op een ander vlak. In de vijftig jaar na de oprichting groeide het aantal spaarrekeningen tot zo’n 2,2 miljoen in 1931.

Na de Tweede Wereldoorlog bleef de groei van de Rijkspostspaarbank echter achter bij de particuliere spaarbanken. Wettelijk was bijvoorbeeld de rente die de Rijkspostspaarbank kon bieden beperkt, iets wat voor de concurrenten niet gold. De Rijkspostspaarbank moest haar dienstverlening uit gaan breiden wilde ze nog een reden tot bestaan hebben.

De belangrijkste actie was het nauw gaan samenwerken met de Postcheque- en Girodienst. Voor beide diensten bood dit nieuwe mogelijkheden. De samenvoeging van de beide instellingen vond in 1977 plaats: Postgiro/Rijkspostspaarbank. In 1979 volgde nog de invoeging van de Amsterdamse Gemeentegiro, het geheel werd in 1986 geprivatiseerd tot de Postbank.

Geschiedenis

Jaar Gebeurtenis
1881 Overheid richt de RijksPostSpaarbank (RPS) op om het sparen onder brede lagen van de bevolking te stimuleren.
1917 Oprichting van de Amsterdamse Gemeentegiro. Het eerste girale betalingssysteem in Nederland.
1918 Oprichting Postcheque- en Girodienst (PCGD). Hiermee ontstaat het eerste landelijke girale betalingssysteem. De administratie wordt op de postkantoren gevoerd. RPS en PCGD zijn aparte instellingen die vallen onder het Staatsbedrijf der PTT.
1923 Centralisatie van de administratie van de postgiro met behulp van ponskaartenapparatuur. De giro begon op 24 augustus op de nieuwe manier te werken. Er ontstonden echter enorme problemen, zodat de gehele dienst op 4 oktober gesloten moest worden.
1924 Nadat de stand van de rekeningen o.a. aan de hand van opgaven van rekeninghouders gereconstrueerd was werd de giro op 1 oktober heropend. De administratie werd handmatig, maar wel centraal in Den Haag, gevoerd.
1955 Wegens gebrek aan personeel wordt bij de giro een rekeningenstop voor particulieren ingesteld.
1956 Een tweede girokantoor wordt geopend in Arnhem. In 1957 kan de rekeningenstop weer worden opgeheven.
1961 De postgiro neemt de eerste proef met de inschakeling van computers voor de automatisering van de overschrijvingen. Gekozen wordt voor de IBM-1401. De automatisering wordt in 1965 afgerond, waarbij het aantal personeelsleden ongeveer wordt gehalveerd. Tijdens de omschakeling bestaat van 1961 tot 1963 opnieuw een rekeningenstop. Door de automatisering wordt een enorme groei van het girale betalingsverkeer mogelijk. Een belangrijke stimulans is de mogelijkheid dat werkgevers magneetbanden met salarisoverschrijvingen aanleveren waardoor het loonzakje overbodig wordt. De postgiro krijgt concurrentie van de algemene banken, spaarbanken en boerenleenbanken die het ook mogelijk maken betaalrekeningen te openen.
1969 Introductie van het eerste gegarandeerde betaalmiddel in Nederland: de Girobetaalkaart, vanaf 1970 ook te gebruiken in het buitenland.
1975 Postgiro introduceert 'Giroblauw past bij jou' (zie ook John Cleese, die optrad in reclamespotjes).
1979 Postgiro neemt de Amsterdamse Gemeentegiro over.
1986 Postgiro en RPS vormen samen de geprivatiseerde Postbank.
1986 De Postbank introduceert elektronisch bankieren voor particulieren. Dit product heet Girotel.
1989 Fusie met de NMB-bank tot NMB Postbank Groep: Postbank houdt eigen gezicht en gaat ook in effecten bemiddelen.
1991 Fusie NMB Postbank Groep en Nationale-Nederlanden tot ING Groep; ING is wereldwijd actief en biedt een compleet assortiment financiële producten en diensten via diverse distributiekanalen.
2007 De ING Groep maakt bekend dat in 2009 Postbank N.V. en ING Bank N.V. worden samengevoegd tot ING. Het depositogarantiestelsel geldt dan voor het geheel en niet meer apart voor twee banken. Ook de handelsnaam Postbank verdwijnt.
2009 Postbank houdt op te bestaan en gaat samen met de ING Bank verder als ING. Het 'giroblauw' maakt plaats voor 'ING-oranje'. Voor deze combinatie wordt intern de werknaam NWE-Bank gehanteerd. De samenvoeging vindt geleidelijk plaats in een aantal zogenaamde waves. De eerste wave was op 10 februari 2009 voor de particuliere relaties. De zakelijke relaties volgen pas veel later.

Tijdlijn

Tijdlijn van de bedrijven die onderdeel waren van de APT/PTT en de opvolgers.
Vanaf 1881 1915 1918 1928 1977 1986 1989 1998 2002 2006 2009 2011 2016 heden
Telefonie APT PTT PTT Telecom KPN
Koeriersdiensten PTT Post TPG Post TNT Post TNT Express (FedEx)
Post(pakketten) PostNL
Spaarbank Rijkspostspaarbank (RPS) Postgiro/RPS Postbank ING
Bank Postcheque- en Girodienst

Monumenten in de buurt van Rijkspostspaarbank in Amsterdam

Stedelijk Museum

Paulus Potterstraat 13
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van de Paulus Potterstraat en Van Baerlestraat tussen 1892 en 1894 tot stand gekomen MUSEUM, het Stedelijk Museum, naa..

Brug nr. 450

Brug nr. 450 Mid-Oostelijk in Vondelpark
Amsterdam
Omschrijving Brug nr. 450 over de zich versmallende waterpartij mid-oostelijk in het park, in het verlengde van de toegang aan de Vondelstr..

Vondelpark

Rij- en wandelpark
Amsterdam
Omschrijving Vanaf de Stadhouderskade in enigszins zuidwestelijke richting en in twee afzonderlijke fasen tot stand gekomen parkaanleg van ..

Vrijstaande villa met bel-etage en twee verdiepingen

Museumplein 4
Amsterdam
Vrijstaande villa met bel-etage en twee verdiepingen, plat afgedekt (op verschillende niveau's), van uiterst strenge architectuur, gebouwd 1..

Vrijstaande villa

Honthorststraat 20
Amsterdam
Vrijstaande VILLA, gebouwd 1904-06 door Ed.Cuypers, op onregelmatige grondslag, met bel-etage en verdieping onder een door voluten bekroonde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rijkspostspaarbank in Amsterdam

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven