Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen in Middelburg

Kerkelijk Gebouw

Groenmarkt 12
4331BH Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 13e eeuw


Beschrijving van Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen

Wandelkerk of Tussenkerk. Oorspronkelijk de plaats van het transept van de romaanse XIII kerk. Daarna het oude middelkoor van de Abdijkerken, later afgeschut en bestemd voor verschillende doeleinden. Bij de jongste restauratie van de kerken is dit gedeelte zoveel mogelijk in oorspronkelijke vorm teruggebracht. De Wandelkerk is met de Koorkerk tot een ruimte samengevoegd (gescheiden door het oxaal), terwijl tevens de verbinding met de torens, in de vorm van een 21 meter hoge spitsboog, is hersteld. In de vloer zijn enkele uit de Nieuwe Kerk afkomstige grafzerken herplaatst. Tevens vindt men hier het praalgraf van de Gebroeders Evertsen, op last van de Staten van Zeeland in 1680-1682 vervaardigd door Rombout Verhulst, dat oorspronkelijk in de Noord Monster stond opgesteld. Twee naar voren komende tombes zijn geplaatst voor een tegen de muur aangebrachte opbouw van een met reliƫf versierde sokkel, waarboven een door twee kindertjes geflankeerde gedenkplaat met inscriptie. Het geel, bekroond door en omgeven met krijgs- en scheepstrofeeen en wapens. Twee terzijde geplaatste obelisken voltooien het monument. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28672
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen in Middelburg

Abdijtoren

Onder den Toren 3
Middelburg
Abdijtoren, aangebouwd tegen de zuidmuur van de Koorkerk; door brand geteisterd in 1471, 1568, 1712 en 1940. Van de grond af achtkant, drie ..

Koorkerk

Onder den Toren 1
Middelburg
KOORKERK. De oude kloosterkerk, ontstaan plm 1300 door vervanging van de romaanse XIII kerk, die gelegen heeft binnen de omtrek van de huidi..

Kloostergang

-
Middelburg
Pomp. Een in het midden van de oude pandhof geplaatste, 1771 gedateerde, gebeeldhouwde hardstenen pomp.

Pandhof

kloostergang bij Abdij
Middelburg
PANDHOF, XVIa. Door netgewelven overdekte kloostergang, de wanden rondom met natuursteen bekleed. Tussen de bogen die de hof omringen steunb..

Kapittelzaal, een naast het pandhof gelegen, door vier kruisgewelven overdekte ruimte

Ruimte naast Pandhof bij abdij
Middelburg
Kapittelzaal, een naast het Pandhof gelegen, door vier kruisgewelven overdekte ruimte, waarvan de gewelven in het midden van de zaal samenko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen in Middelburg

Foto's (3)