Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koorkerk in Middelburg

Kerkelijk Gebouw

Onder den Toren 1
4331BD Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1300


Beschrijving van Koorkerk

KOORKERK. De oude kloosterkerk, ontstaan plm 1300 door vervanging van de romaanse XIII kerk, die gelegen heeft binnen de omtrek van de huidige en waarvan nog enkele resten in het bestaande gebouw zijn opgenomen. Eenbeukige, vroeg-gotische kerk, van zes traveeën met gemetselde netgewelven, aan de oostzijde afgesloten door een 5/10 koorsluiting met stergewelf. In 1597 voor de Protestantse godsdienstoefening in gebruik genomen. Verwoest in 1940, zij het in mindere mate dan de Nieuwe Kerk, dank zij de stenen gewelven. Gerestaureerd 1942-1952. Inwendig: In een gemetselde nis in de zuidmuur restant van het oorspronkelijk door Floris V opgerichte en in 1926 herplaatste grafmonument voor Rooms Koning Willem II. De zeer geschonden zerk stelt een ridder in wapenrusting voor, met links het wapenschild van Holland. In het midden van het koor geplaatst een preekstoel uit 1621, afkomstig van de Zuiderkerk te Amsterdam: op hardstenen voet een vrijstaande achtkante kuip, overhuifd door een zwaar klankbord. Orgelkas afkomstig uit Nicolaikerk te Utrecht, laat 15e en 16e eeuw. Een oxaal scheidt de twee meest westelijk traveeen van de koorkerk van de overige ruimte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28671
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koorkerk
Middelburg Koorkerk.jpg
Plaats Middelburg
Denominatie vrijzinnig-protestantisme
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 37′ OL
Gebouwd in 13e en 14e eeuw
huidige vorm na 1568
Restauratie(s) verwoest in WOII
hierna weer opgebouwd
Architectuur
Vrijstaande klokkentoren Abdijtoren
Schip Nieuwe Kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Koorkerk is een deel van de vroegere abdijkerk van Middelburg. De kerk wordt zo genoemd omdat ze bestaat uit het koor van de abdijkerk; de rest van kerk vormt nu de Nieuwe Kerk.

Deze eenbeukige kerk dateert uit het begin van de veertiende eeuw, maar de noordmuur bevat nog resten uit de dertiende eeuw. Het is een eenvoudige kerk die gebouwd is in de stijl van de Vlaamse baksteengotiek. Tot de Reformatie was de kerk gereserveerd voor de monniken. Na een brand in 1568 werd het toenmalig houten gewelf vervangen door een stenen netgewelf. Tijdens het bombardement van 17 mei 1940 werd de Koorkerk bijna volledig verwoest, maar na de Tweede Wereldoorlog werd hij herbouwd.

Het interieur van de kerk is opmerkelijk sober, maar bijzonder licht door de hoge vensters. In een van de muurnissen ligt waarschijnlijk de Rooms-koning Willem II (gestorven in 1256) begraven. De zeventiende-eeuwse preekstoel is afkomstig uit de Zuiderkerk in Amsterdam.

In de kerk staat tegen de noordwand het kastwerk van Nederlands oudste orgel, afkomstig uit de Nicolaïkerk te Utrecht: het hoofdwerk (14781481) is van meester Pieter Gerritzoon. De herkomst van het rugwerk (1560) is onbekend. De orgelkast is in 1952 aan de kerk uitgeleend door het Rijksmuseum Amsterdam en in 2011 is er een poging gedaan de kast weer naar Utrecht terug te brengen[1]. Tegen de westmuur staat een ander orgel, gebouwd door de firma Van Vulpen.

In de Koorkerk kerkt anno 2008 de vrijzinnige gemeente met dominee en atheïst Klaas Hendrikse.


Monumenten in de buurt van Koorkerk in Middelburg

Wandelkerk of Tussenkerk met grafmonument van de gebroeders Evertsen

Groenmarkt 12
Middelburg
Wandelkerk of Tussenkerk. Oorspronkelijk de plaats van het transept van de romaanse XIII kerk. Daarna het oude middelkoor van de Abdijkerken..

Abdijtoren

Onder den Toren 3
Middelburg
Abdijtoren, aangebouwd tegen de zuidmuur van de Koorkerk; door brand geteisterd in 1471, 1568, 1712 en 1940. Van de grond af achtkant, drie ..

Munttoren

Abdij 8
Middelburg
MUNTTOREN. Aan het Abdijplein uitgebouwde vierkante toegangstoren tot het Pandhof midden XV. Het zandstenen front vertoont boven de poortboo..

Kloostergang

-
Middelburg
Pomp. Een in het midden van de oude pandhof geplaatste, 1771 gedateerde, gebeeldhouwde hardstenen pomp.

Kleine plaats

Kleine plaats bij de abdij
Middelburg
Kleine plaats; evenals de Kloostergang en de Kapittelzaal in de tijd van de Republiek ingericht geweest als Munt van Zeeland. Aan het Koorke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koorkerk in Middelburg

Foto's (2)