Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine plaats in Middelburg

Kerkelijk Gebouw

Kleine plaats bij de abdij
4330AA Middelburg
Zeeland


Beschrijving van Kleine plaats

Kleine plaats; evenals de Kloostergang en de Kapittelzaal in de tijd van de Republiek ingericht geweest als Munt van Zeeland. Aan het Koorkerkhof doorgang met halve rondboog en architraaf op korinthische kolommen. In de zwikvullingen wapens van Zeeland en Middelburg, in het fries opschrift: "Munte van Zelandt", en in de aangrenzende muurvlakken gebeeldhouwde cartouches met latijnse opschriften: "Nervus Belli Pecunia" en "Auri niservire Nephas". Aan de plaats bijgebouwen in XVId-stijl, grotendeels daterend van de restauratie plm 1900. Rechts een bakstenen gebouw met overhoeks geplaatste bakstenen vierkante middentoren, van drie geledingen, eveneens goeddeels vernieuwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28670
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine plaats in Middelburg

Oorspronkelijk Abtswoning, later vergader- en dienstruimten Provinciale Staten

Abtswoning bij abdij
Middelburg
Oorspronkelijk Abtswoning, later vergader- en dienstruimten Provinciale Staten. Bakstenen gebouw, de gevel aan het Abdijplein bekleed met na..

Kloostergang

-
Middelburg
Pomp. Een in het midden van de oude pandhof geplaatste, 1771 gedateerde, gebeeldhouwde hardstenen pomp.

Rechthoekig gebouw in de hoek van het plein naast de doorgang naar het Koorkerkhof

Abdij 7
Middelburg
Rechthoekig gebouw in de hoek van het plein naast de doorgang naar het Koorkerkhof XVIIa, baksteen met zandstenen hoekblokken en banden. Oor..

Toegangspoort met traptoren

Toegangspoort bij abdij
Middelburg
TOEGANGSPOORT met traptoren, gebouw van baksteen met zandstenen lijsten XVI A. Boven de korfboog van de doorgang een wapensteen XVIIc. In de..

Pandhof

kloostergang bij Abdij
Middelburg
PANDHOF, XVIa. Door netgewelven overdekte kloostergang, de wanden rondom met natuursteen bekleed. Tussen de bogen die de hof omringen steunb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine plaats in Middelburg