Poptaslot (Heringastate) in Marsum

Slotleane 1
9034HM Marsum (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1500-1550 1631 (ingangstoren) 1780 (uitbr.) 19e eeuw (uitbr.) 1906-'08 (rest.) kort daarna: serre 1550 1500-1550 1631 (ingangstoren) 1780 (uitbr.) 19e eeuw (uitbr.) 1906-'08 (rest.) kort daarna: serre
Architect: J.F.L. Frowein (1906-'08) Frowein 1908 J.F.L. Frowein (1906-'08)

Beschrijving van Poptaslot (Heringastate)

Heringastate of z.g. Popta-slot. In 1906-'08 sterk gerestaureerde in aanleg 16e-eeuwse stins, in de 17e eeuw gewijzigd, in de 18e eeuw met een vleugel vergroot. Poortgebouw uit 1631 met door trappen gevormde gevel geleed door gekoppelde pilasters; terzijde van de ingangsboog natuurstenen pilasters met een soort leeuwenhermen; in het fries tussen de eerste en tweede verdieping kwartierwapens Heringa-Eysinga. Midden boven de ingang een groot omlijst wapenschild waarin later het wapen Popta is aangebracht. In de oudste vleugel van het hoofdgebouw twee 16e-eeuwse bedsteden, een 17e-eeuwse, twee gebeeldhouwde binnenpoortjes, schouw, kast en geldtafel in de voogdenkamer; 17e-eeuwse ingangspoort met steen uit 1687 uit Kornjum afkomstig. Op de schouw in de 18e-eeuwse vleugel schilderstuk 1782. Gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)