Sint-Pontianuskerk (Hervormde kerk) in Marsum

Buorren 20
9034HK Marsum (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: 12de eeuw (schip) 13e eeuw (toren, uitbr. schip) 15e eeuw (verb.) 1650-1675 (koor) 18e eeuw (verb.) 1200 12de eeuw (schip) 13e eeuw (toren, uitbr. schip) 15e eeuw (verb.) 1650-1675 (koor) 18e eeuw (verb.)

(1 recensie)

Beschrijving van Sint-Pontianuskerk (Hervormde kerk)

HERV. KERK, op omheind kerkhof gelegen. Dorpskerk bestaande uit een deels nog romaanse noordmuur uit tufsteen opgetrokken, in de 17e of 18e eeuw van een nieuwe koorsluiting voorzien; ook de ongelede toren kan uit de 13e eeuw stammen. Fraai gaaf interieur bestaande uit een preekstoel met achterschot en klankbord, doophek met knopversiering, doopbekken. Omgaande betimmering van panelen met gebombeerde lijst, drie rijk gebeeldhouwde overhuifde herenbanken, ten westen van de preekstoel alle banken met knopversiering, alles 17e eeuw, orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1804 door A. van Gruisen gebouwd, met rugpositief waaronder sluitwand in vervolg op de lambrizering. Drie rode Bremerstenen zerken en vele hardstenen gebeeldhouwde zerken (16e-18e eeuw) waaronder grote uit 1610 gemerkt H.P. en G.C. Popta-zerken uit de v.m. Galileikerk te Leeuwarden. Klokkenstoel met twee klokken, waarvan één van anonieme gieter uit 1472, diam. 100 cm. en één van H. Falck, 1618, diam. 108 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, ca. 1580. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Sint-Pontianuskerk (Hervormde kerk)
5
Recensie door: ()
Zeer gaaf bewaard 17e eeuws interieur, goed onderhouden. Poptabank 1671, behorende bij het nabij gelegen Poptaslot/Heringa State. De kerk is op verzoek te bekijken.