Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Salviuskerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof (d' Alde Wite) in Dronryp

Kerkelijk Gebouw

Tsjerkebuorren 1
9035BA Dronryp (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1504 (verb. van oudere romaanse kerk) 1544 (toren) 1650 (ingangen koor en schip)


Beschrijving van Salviuskerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof (d' Alde Wite)

HERV. KERK en TOREN op omheind kerkhof. Forse dorpskerk, evenals de toren die in 1544 gebouwd is, grotendeels laat-gotisch. Tegen de oostzijde van het koor omlijste ingang waarop drie beeldjes en memoriesteen erboven; op de deur koperen trekker; aan de zuidzijde omlijste ingang, evenals de oostelijke uit 1650; in de zuidelijke muur memoriesteen ter herinnering aan Eise Eisinga. In de kerk eiken koorafsluiting, preekstoel met achterschot en klankbord, doophek, zeven overhuifde herenbanken bekroond door opzetstukken, alles 17e eeuws. Vijf psalmborden, 18e eeuws. Onder de vloer groot aantal rijk gebeeldhouwde zerken, waaronder een door Vincent Lucas en een door mr B.G. 1572, twee priesterzerken, XVI en een sterk afgesleten 16e eeuwse zerk, vier grote gebeeldhouwde zerken, XVI; uit de 17e eeuw een grote uit 1667, een door mr I.T. 1642, en vier andere gebeeldhouwde zerken, een grote 18e eeuwse. Oorspronkelijk orgel met Hoofdwerk en Rugwerk in 1653 gemaakt door Arnold en Tobias Bader. Ingrijpend verbouwd door Bakker en Timmenga in 1918 met gebruikmaking van de kas en een deel van het Bader-pijpwerk. Op de kerk 18e eeuwse windvaan. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Wou, 1493, diam. 138,1 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28604
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Salviuskerk
d' Alde Wite
d' Alde Wite
Plaats Dronrijp
Gebouwd in 12e eeuw
Restauratie(s) 1504
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  28604
Architectuur
Toren 1544
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Salviuskerk is een kerkgebouw in Dronrijp in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De Salviuskerk (bijgenaamd: d'Alde Wite = de oude witte) was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Salvius. De romaanse kerk, gebouwd in de 12e eeuw werd in 1504 verbouwd, waarbij met name het koor en de zuidmuur een gotisch karakter kregen. De eenbeukige kerk is gedekt door een houten tongewelf. De toren werd in 1544 gebouwd met daarin een door Geert van Wou gegoten klok uit 1493. De zuidingang heeft een fronton met een doodshoofd tussen twee obelisken. Naast de ingang bevindt zich een memoriesteen ter nagedachtenis van Eise Eisinga. De fronton boven de oostingang heeft drie beelden van de deugden, zoals Caritas.

Het orgel uit 1653 is het oudste kerkorgel van Friesland en werd gemaakt door de gebroeders Arnoldus en Tobias Bader. Het orgel werd in de 19e eeuw gerestaureerd door Willem Hardorff en in de 20e eeuw door Bakker & Timmenga. De kerk heeft zeven herenbanken en een groot aantal grafzerken.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Salviuskerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof (d' Alde Wite) in Dronryp

Hervormde kerk, hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp

Tsjerkebuorren 1
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
19e eeuws hekwerk met in aanleg oudere keermuur en dorpspomp, behorende bij de reeds beschermde hervormde kerk te Dronrijp. Grotendeels ron..

Hervormde kerk, kosterij

Tsjerkebuorren 7
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Kosterij Herv. Kerk. Eenvoudig pand onder dwars zadeldak tussen topgevels. In de zijgevel is onlangs een grote steen met afbeelding van de k..

Kantongerecht Voorm. kantongerecht

Tsjerkebuorren 12
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Voormalig kantongerecht; onderkelderd pand van vijf traveeën met midden- en hoekrisalieten. Omlijste ingang met zijlichten, aardige stoeple..

Eenvoudig pand onder dwars zadeldak

Tsjerkebuorren 16
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Eenvoudig pand onder dwars zadeldak.

Eenvoudig pand met vensters met roeden onder schilddak

Tsjerkebuorren 13
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Geboortehuis van Eise Eisinga; eenvoudig pand onder schilddak. Vensters met roeden.

Kaart & Routeplanner

Route naar Salviuskerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof (d' Alde Wite) in Dronryp

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven