Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vredenhof in Dronryp

Gebouw

Dûbelestreek 15
9035AH Dronryp (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1744 1845 (uitbr.)

(1 recensie)

Beschrijving van Vredenhof

Gasthuis Vredenhof. Twee evenwijdige rijen eenkamer-woningen, in 1744 als vrouwengasthuis gesticht door Agneta Huber en enige jaren geleden aan modernere eisen van bewoning door ouden van dagen aangepast. Elke rij is gedekt door een lang zadeldak tussen ingezwenkte halsgevel met aanzetkrullen. Op de kap 18e eeuwse dakkapellen, vensters met roedenverdeling en luiken; stichtingssteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28591
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Vredenhof
5
Recensie door: ()
Als bewoonster van een van de huisjes kan ik zeggen dat wonen op gasthuis Vredenhof echt een genot is. Samen met mijn vijf buurvrouwen hebben we het erg gezellig met elkaar op ons hofje. In de zomermaanden bezoeken veel toeristen ons hofje en als men even toestemming vraagt aan een van de dames als ze thuis zijn is er de mogelijk om even door onze schiterende rozentuin te struinen en enkele foto's te maken.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vredenhof
Dûbelestreek 19-29
Dûbelestreek 19-29
Locatie Dronrijp
Oorspr. functie Gasthuis
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 28591, 508686
Afbeeldingen
It Heech 6-40, uitbreiding
It Heech 6-40, uitbreiding
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gasthuis Vredenhof was gevestigd in twee rijksmonumenten in Dronrijp in de Nederlandse provincie Friesland. Tegenwoordig omvat het gasthuis Vredenhof alleen nog maar het hofje, de huizen op It Heech zijn afgestoten.

Onder de Stichting Gasthuis Vredenhof valt ook het rijksmonument landgoed/buitenplaats Schatzenburg.

Geschiedenis

Het gasthuis werd in 1745 gesticht door Agnes Alida Huber (1702-1774), lid van de familie Huber en eigenaresse van Schatzenburg. In 1845 werd er aan de achterzijde een tweede rij van 6 eenkamerwoningen gebouwd. De dubbele rij (12 woningen) werd in de 20e eeuw samengevoegd en verbouwd tot 6 woningen (Dûbelestreek 19-29). Het witgeschilderde gebouw heeft aan de straatzijde twee klokgevels met aanzetkrullen.

In 1872-1876 kwam er 100 meter zuidelijker een uitbreiding aan It Heech. De rij neoclassicistische woningen naar ontwerp van C.S. Reitsma werd in drie fasen gebouwd. In 1980 was er een verbouwing.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Vredenhof in Dronryp

R.K. Kerk Maria Geboorte, pastorie

Dûbelestreek 16
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Inleiding De blokvormige PASTORIE, horend bij de Rooms Katholieke Kerk te Dronrijp, bevindt zich aan de zuidzijde van het kerkgebouw en is ..

Maria Geboortekerk

Dûbelestreek 14
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Inleiding De Rooms-Katholieke KERK "Maria Geboorte" te Dronrijp is in 1839 gebouwd, naar ontwerp van architect A. van der Moer in Waterstaa..

Vredenhof, uitbreiding

It Heech 6
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Inleiding Het GASTHUIS VREDENHOF is een langwerpig bouwblok van tweekamerwoningen, gelegen aan de rand van het dorp, aan de zuidelijke gren..

Alma Tademahuis

Dûbelestreek 2
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Groot woonhuis met verdieping onder dwars schilddak met hoekschoorstenen en grote erker met dakkapel aan de zijkant. Het huis is bekend als ..

Pand met omlopende houten goot onder laag zadeldak tegen voortopgevel en achter een gevel met Vlaamse top

Brêgebuorren 21
Dronryp (Gemeente Menameradiel)
Pand onder laag zadeldak tegen topgevel aan de zijde van de Dubbele Streek, waarin kleine ronde lichtopeningen en rechthoekige zoldervenster..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vredenhof in Dronryp

Foto's (3)