Hervormde kerk, toren en kerkhof (op terprest) in Deinum

Tsjerkepaed 3
9033WT Deinum (gemeente Menameradiel)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. 13e eeuw (schip) 1550-'67 (toren) 1589 (spits) 1868 (rest. toren) 1989 (herstel spits) 1300 oorspr. 13e eeuw (schip) 1550-'67 (toren) 1589 (spits) 1868 (rest. toren) 1989 (herstel spits)

Beschrijving van Hervormde kerk, toren en kerkhof (op terprest)

Herv. Kerk en toren, op terprest als Kerkhof. Forse dorpskerk met mooie toren, gelegen op een door een ringweg omgeven terp. Het schip, in oorsprong romaans, is later herhaaldelijk vergroot en gewijzigd. De toren uit drie geledingen bestaand, waarvan de bovenste elk met een enkel spaarveld versierd, is in 1589 bekroond door de sierlijke uivormige spits met vier hoekpinakels. Twee herinneringsstenen inzake de herbouw in de toren. In de kerk twee 16e eeuwse en twee 17e eeuwse grote zerken met renaissance-ornament, waarvan een toegeschreven aan Vincent Lucas, een door Pyter Dircksz en een door Claes Jelles. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1867 gemaakt door W.Hardorff. Klokkestoel met klok van J. ter Steghe, 1544, diam. 116 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1589. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)