Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen huis met verdieping en wolfsdak in Ulestraten

Woonhuis

Vliek 10
6235NR Ulestraten (gemeente Meerssen)
Limburg

Bouwjaar: 1795


Beschrijving van Bakstenen huis met verdieping en wolfsdak

Bakstenen huis met verdieping en wolfdak; gevelsteen 1795. Dwarspand van baksteen met speklagen van mergel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 28501
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.Monumenten in de buurt van Bakstenen huis met verdieping en wolfsdak in Ulestraten

Woonhuis van baksteen

Vliek 9
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Bakstenen huis met vensters in Naamse steen op de verdieping. Er naast poortmuur met zadeldakje op geprofileerde schoren, XVIII. In de gevel..

Hoeve met binnenplaats

Vliek 3
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
Hoeve met binnenplaats; woonhuis van baksteen en vakwerk; met wolfdak en o.a. een rondboogvenster in geprofileerde omlijsting van Naamse ste..

Kasteel Vliek

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
HOOFDGEBOUW. In rode witgeschilderde baksteen opgetrokken onderkelderd hoofdgebouw van twee verdiepingen op rechthoekige grondslag, bestaand..

Kasteel Vliek: Tiendschuur

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
TIENDSCHUUR. Rechthoekige in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken tiendschuur met zwart geschilderde onderdorpel onder met grijze panne..

Kasteel Vliek: Oostelijk Bouwhuis

Vliek 1
Ulestraten (Gemeente Meerssen)
OOSTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekig in witgeschilderde rode baksteen opgetrokken bouwhuis uit ca. 1800 onder met grijze pannen gedekte wolfsdak,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakstenen huis met verdieping en wolfsdak in Ulestraten

Foto's (2)